Trump propune tarife de 25% pentru produse chinezeşti în valoare de 200 miliarde USD

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a anunţat intenţia de a impune tarife de 25% pentru importuri din China în valoare de 200 miliarde de dolari, pe fondul amplificării tensiunilor sino-americane din cauza unui război comercial iminent.

Un anunţ în această privinţă ar putea fi făcut chiar miercuri, a declarat marţi o sursă familiară cu propunerea, potrivit Express.co.uk.

Administraţia Trump a anunţat iniţial tarife de 10% la importuri chinezeşti în valoare de 200 miliarde de dolari.

De altfel, Washingtonul a impus deja tarife de 25% la importuri chinezeşti în valoare de 34 miliarde de dolari.

China a răspuns imediat, aplicând propriile tarife pentru importuri americane în valoare de 34 miliarde USD.

De asemenea, o a doua rundă de tarife pentru produse în valoare de 16 miliarde de dolari ar putea intra în vigoare chiar în această săptămână.

Reprezentantul SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, a dezvăluit în această lună o listă suplimentară cu mii de exporturi chinezeşti în valoare de 200 miliarde de dolari, ce ar putea fi sancţionate cu tarife de 10%. Lista se referă la fructe şi legume, genţi de dame, frigidere, haine de ploaie şi mănuşi de baseball.

Dar tarifele ar putea fi majorate şi intra în vigoare chiar în luna septembrie.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi vicepremierul chinez, Liu He, poartă discuţii private, în timp ce urmăresc să se reimplice în negocieri, potrivit Bloomberg.

Ca un semn al impasului comercial care afectează sectorul politic chinez, Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez a precizat marţi că factorii politici se vor concentra mai mult pe susţinerea creşterii economice, pe fondul riscurilor unei campanii pentru a reduce datoria şi disputa cu Trump.

Anunţul a fost făcut după o întâlnire între preşedintele chinez Xi Jinping şi lideri de rang înalt ai statului comunist.

China l-a acuzat pe preşedintele Trump de lansarea “celui mai mare război comercial din istoria economică”.

La rândul său, Trump a declarat săptămâna trecută pe Twitter: “China vizează fermierii noştri, despre care [Beijingul] ştie că îi iubesc şi respect, pentru a ajunge la mine ca să le permit în continuare să profite” de SUA.

“Ei sunt incorecţi, şi va fi o încercare eşuată.”

“Am fost buni – până acum!”, a mai declarat Trump adăugând: “China a câştigat anul trecut 517 miliarde de dolari pe spinarea noastră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe