La summitul BRICS, Xi Jinping cere respingerea “unilateralismului” şi acceptarea “guvernării globale”
alte articole
Liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a apărat globalismul şi a sugerat că “evoluţia sistemului de guvernare globală va avea un impact profund asupra dezvoltării tuturor ţărilor”, la deschiderea summitului BRICS, miercuri, în Africa de Sud.
BRICS este un bloc comercial şi diplomatic global format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Summitul actual se concentrează pe îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele cinci ţări vizând în special dezvoltarea economică. Xi Jinping, în calitate de preşedinte al celei mai puternice economii din acest grup, a insistat pe ideea unei “perspective globale” care respinge “unilateralismul şi protecţionismul”, aceasta reprezentând o critică evidentă la adresa politicilor economice ale preşedintelui american Donald Trump.
“Următorul deceniu va fi marcat de o restructurare profundă a sistemului de guvernare globală. Lumea se îndreaptă către multipolaritate şi spre o globalizare economică mai mare pe fondul unor obstacole”, a susţinut Xi Jinping, potrivit agenţiei de ştiri de stat Xinhua. “Punctele geopolitice fierbinţi continuă să apară şi umbra întunecată a terorismului şi conflictele armate încă ne bântuie. Unilateralismul şi protecţionismul se amplifică, dând o lovitură severă multilateralismului şi regimului comercial multilateral”.
“Comunitatea internaţională a ajuns la o nouă intersecţie”, a sugerat liderul comunist.
La această intersecţie, Xi consideră că liderii ar trebui să vizeze “deschiderea şi cooperarea”, adăugând că un “război comercial ar trebui să fie respins deoarece nu va exista niciun învingător. Hegemonia economică este chiar mai inacceptabilă, deoarece aceasta va submina interesele colective ale comunităţii internaţionale; cei care urmăresc acest curs vor ajunge doar să se rănească singuri”.
Xi Jinping a făcut referire în repetate rânduri la “guvernarea globală” şi a cerut ţărilor BRICS să o “îmbunătăţească” şi să insiste ca lumea să “respecte în totalitate reglementările internaţionale adoptate colectiv şi ar trebui să tratăm toate ţările ca fiind egale indiferent de mărimea lor, să abordăm probleme care sunt în interesul tuturor prin intermediul consultărilor şi să ne opunem hegemoniei şi politicii de putere”.
Referirea lui Xi Jinping la guvernarea globală are loc după ani de zile în care China a ignorat Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, considerată drept cel mai prestigios organism judiciar din lume pentru dispute între state. Curtea a decis în 2016 că, de fapt, colonizarea de către China unei mari zone a Mării Chinei de Sud este ilegală, însă Beijingul a insistat să ignore situaţia şi a continuat operaţiunile de militarizare a unora dintre insulele artificiale pe care le-a construit în apele disputate.
De asemenea, preşedintele chinez a promovat proiectul Centura şi Drumul (One Belt, One Road – OBOR), care prevede ca China să aibă un control major asupra Mării Chinei de Sud (la care se referă sub numele de “Drumul Maritim al Mătăsii”). “China va continua să urmărească în mod viguros iniţiativa Centura şi Drumul în vederea creării de noi oportunităţi de dezvoltare socială şi economică pentru ţările participante şi ca acestea să implementeze Agenda 2030 a ONU”, a promis Xi. “Iniţiativa Centura şi Drumul, ghidată de principiul urmăririi unor beneficii comune prin consultări extinse şi contribuţii comune, a apărut în China dar aparţine lumii”.
OBOR este o iniţiativă prin care China oferă credite prădătoare ţărilor aflate în curs de dezvoltare din lume în schimbul ajutorului lor pentru construirea de autostrăzi, porturi şi căi ferate majore. Când ţările eşuează să ramburseze creditele, China preia noile infrastructuri, oferind Beijingului un control extins asupra comerţului global. În calitate de cel mai apropiat vecin al Chinei din BRICS, India a fost ţara cel mai puţin receptivă din grup la proiectul OBOR, iar Rusia – pe care China o înconjoară încet cu proiecte în Asia Centrală – este deja îngrijorată de această iniţiativă.
Înaintea lansării summitului BRICS, liderul comunist chinez a semnat marţi un acord în valoare de milioane de dolari cu guvernul sud-african pentru a încorpora această ţară şi mai mult în proiectul OBOR. Guvernul de la Beijing a vizat în mod special Africa, pe care Xi Jinping a menţionat-o în repetate rânduri în discursul său de miercuri ca fiind un climat economic profitabil pentru China, din cauza creditelor prădătoare prevăzute de iniţiativa OBOR.