Raport: Bănci globale investigate pentru o presupusă manipulare a preţurilor la metale preţioase

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

Oficialii americani investighează cel puţin 10 bănci majore care aparent au manipulat preţurile la metale preţioase, a raport luni Wall Street Journal. Anterior, o anchetă similară efectuată de organele de reglementare din Marea Britanie şi Germania a fost suspendată din lipsă de dovezi.

Procurorii diviziei anti-monopol din cadrul Departamentului american de Justiţie investighează procesul de stabilire a preţurilor la aur, argint, platină şi paladiu în Londra în timp ce Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Mărfuri din SUA (CFTC) a deschis o investigaţie civilă, a raportat Wall Street Journal (WSJ).

Cererile iniţiale pentru informaţii au fost făcute de autorităţile investigative, incluzând o citaţie din partea CFTC pentru HSBC, conform raportului anual al băncii, publicat luni. Departamentul de Justiţie a urmărit de asemenea documente legate de o investigaţie antitrust desfăşurate în noiembrie, a mai declarat HCBC.

În noiembrie, Goldman Sachs, Standard Bank, BASF şi HSBC au fost date în judecată în SUA pentru aranjarea preţurilor la metalele rare, a raportat Reuters. Reclamantul, Modern Settings LLC, a declarat că este afectat deoarece clienţii săi ar fi pierdut milioane de dolari datorită înţelegerii secrete dintre acuzaţi.

Anul trecut, organismul de reglementare al Elveţiei a declarat că a descoperit un serios comportament necorespunzător din partea angajaţilor HSBC implicaţi în procesul de stabilire a preţurilor la metalele rare, a raportat Bloomberg.

Pe lângă HSBC, celelalte bănci investigate sunt Bank of Nova Scotia, Barclays PLC, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., jpmorgan Chase & Co., Societe Generale SA, Standard Bank Group Ltd. şi UBS AG, conform WSJ.

Reprezentanţii băncilor şi ai grupurilor de investigaţii au refuzat să comenteze pe moment situaţia.