Ginerele regelui Spaniei a înşelat fiscul cu peste 240.000 de euro

Prinţesa Cristina, fiica regelui Juan Carlos, alături de soţul său,  Inaki Urdangarin, duce de Palma de Majorca
Prinţesa Cristina, fiica regelui Juan Carlos, alături de soţul său, Inaki Urdangarin, duce de Palma de Majorca (Carlos Alvarez/Getty Images)

Ginerele regelui Spaniei, Ińaki Urdangarin, soţul Infantei Cristina, a înşelat Fiscul spaniol cu peste 240.000 de euro la plata impozitului pe venit între 2007 şi 2008, a confirmat marţi Agenţia fiscală din Spania, conform Agerpres.

Evaziunea ar fi fost comisă prin intermediul companiei Aizoon, pe care Urdangarin o deţinea împreună cu soţia sa. Magistraţii spanioli urmează să decidă dacă menţin inculparea lui Urdangarin pentru aceste presupuse delicte fiscale şi dacă Infanta Cristina va fi sau nu inculpată în continuare în calitate de colaboratoare la aceste delicte.

Infanta Cristina a fost pusă sub acuzare sub suspiciunea de fraudă fiscală şi spălare de bani la începutul lui ianuarie 2014 şi a apărut în faţa magistraţilor, pentru a răspunde acuzaţiilor, la începutul lunii februarie. Fiica regelui a declarat în instanţă că nu controla activitatea sau cheltuielile companiei Aizoon, deţinută împreună cu soţul său. Infanta a mai declarat că avea încredere în soţul ei, care i-a sugerat să pună pe picioare compania şi că ea nu s-a implicat personal în administrarea companiei şi nu discuta despre afaceri cu soţul ei.

Statutul Infantei Cristina, fiica cea mică a regelui şi reginei Spaniei, este în prezent incert, ea aşteptând o decizie şi în dosarul referitor la deturnare de fonduri publice de la Institutul Noos, unde s-ar fi deturnat fonduri publice de şase milioane de euro. Infanta Cristina este implicată în acest dosar împreună tot cu soţul ei, Ińaki Urdangarin.

Inaki Urdangarin, fost campion olimpic la handbal intrat ulterior în afaceri este suspectat că a deturnat 6,1 milioane de euro din bani publici împreună cu asociatul său, Diego Torres. Acesta ar fi trecut prin institutul Noos, societate nonprofit pe care o prezida între 2004 şi 2006, contracte cu autorităţile regionale din Baleare şi Valencia pentru organizarea şi promovarea unor congrese legate de sport.

La vremea respectivă, Infanta Cristina era membru în comitetul de conducere al Noos şi deţinea 50% din societatea Aizoon, bănuită că a servit drept paravan în deturnările de bani anchetate de judecător, cealaltă jumătate a companiei fiind deţinută de soţul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe