Ministrul justiţiei face presiuni pentru un tratament preferenţial pentru Infanta Cristina (revista presei spaniole)
Partidul Popular, aflat de la guvernare, îşi susţine proiectul de lege a avortului, primarul din Burgos a anulat lucrările urbanistice în urma presiunilor localnicilor, iar ministrul spaniol al justiţiei face presiuni ca Infanta Cristina să nu parcurgă pasajul dinaintea intrării în instanţa din Palma de Mallorca, unde este chemată să răspundă acuzaţiilor de fraude fiscale - scriu miercuri cele mai importante cotidiene spaniole. În plus, acestea urmăresc şi restul vizitei premierului Mariano Rajoy în SUA, precum şi lipsa explicaţiilor date de preşedintele francez François Hollande cu privire la informaţiile legate de infidelitatea sa.
Partidul Popular se agaţă de apărarea la extrem a legii avortului, iar guvernul conservator de la Madrid respinge cererile opoziţiei de a aduce amendamente în cadrul dezbaterii parlamentare, constată cotidianul El Pais. În plus, conservatorii rămân singuri şi în faţa legii siguranţei cetăţenilor, fără niciun sprijin parlamentar. Acelaşi cotidian spaniol anunţă miercuri şi că primarul din oraşul spaniol Burgos, confruntat cu tulburări şi violenţe în stradă din cauza unui proiect urbanistic, a decis să renunţe la acesta în urma presiunilor localnicilor. El a precizat că este mai importantă convieţuirea decât orice lucrare publică, mai notează El Pais.
Ministrul spaniol al justiţiei, Alberto Ruiz Gallardón, face presiuni ca Infanta Cristina să nu parcurgă cei 70 de paşi din pasajul dinaintea intrării la sediul judecătoriei din Palma de Mallorca, unde este chemată să răspundă acuzaţiilor de fraude fiscale, observă cotidianul El Mundo. În vreme ce restul grupurilor parlamentare solicită să nu aibă loc acest tratament preferenţial, Gallardón a solicitat ca fiica cea mică a regilor Spaniei să nu parcurgă acest pasaj şi să coboare direct din maşină în 8 februarie, când a acceptat să compară în faţa instanţei.
Rajoy invită SUA să facă investiţii în Spania, întrucât este o ţară 'puternică şi sănătoasă', consemnează cotidianul ABC. Premierul spaniol a dat asigurări că va menţine ritmul reformelor pentru a asigura creşterea economică a ţării şi a atras atenţia şi asupra faptului că 'nu este o surpriză. Ieşim din criză cu flexibilitate, competitivitate şi deschidere'. Cel mai bun lucru pe care îl pot face SUA este să investească în Spania, într-un 'moment excelent', a mai spus premierul spaniol, potrivit cotidianului spaniol citat.
Cu un pic de creştere vom observa şi apariţia de noi locuri de muncă, asigură de asemenea Rajoy, potrivit cotidianului La Razon. Acesta le-a oferit investitorilor o ţară, Spania, 'puternică şi cu dreptul de a avea speranţă'. Acelaşi cotidian spaniol constată de asemenea că primarul din Burgos a renunţat la lucrările publice care au provocat tulburările din ultimele zile şi a anunţat crearea unui grup de lucru care să caute un consens între locuitori.
Hollande a menţinut tăcerea în afacerile private şi a anunţat reduceri în sistemul public, relatează cotidianul La Vanguardia. Acesta precizează cum preşedintele francez a recunoscut criza prin care trece în viaţa privată în ziua în care a anunţat reduceri de 50 de miliarde de euro. În schimb, Hollande a recunoscut că are parte de clipe dureroase, însă a evitat să precizeze dacă Valerie Trierweiler, partenera lui de viaţă, încă îi este alături.