Regina Sofia a Spaniei şi Prinţesa Letizia angajate de Casa Regală, legal

Regina Sofia a Spaniei, 6 ianuarie 2013 în Madrid
Regina Sofia a Spaniei, 6 ianuarie 2013 în Madrid (Pool / Getty Images)
Loredana Diacu
05.02.2014

Gata cu munca la negru la spanioli! Regina Sofia a Spaniei şi Prinţesa Letizia vor începe să lucreze cu carte de muncă, primind salariu fix. Regele Juan Carlos şi-a încadrat soţia şi nora cu carte de muncă, fixând pentru ambele un salariu anual. Până acum acestea, regina şi prinţesa primeau doar atât cât dorea Suveranul.

Regina va primi un ”salariu” de 63.234 de euro pe an, în timp ce Prinţesa Letizia, soţia Prinţului Felipe, va fi plătită cu 49.182 de euro/an. Cele două membre ale casei regale vor dispune şi de fonduri pentru diverse cheltuieli, cum ar fi piese vestimentare în valoare de 68.505 euro Regina Sofia şi 53.382 euro Letizia Ortiz, informează El Pais, preluat de România Liberă. Presa spaniolă remarcă faptul că pentru fiicele regelui nu a fost dispusă măsura încadrării cu „carte de muncă” ci vor continua să primească în continuare sume la latitudinea părintelui lor.

Regina va încasa per total în 2014 suma de 131.739 de euro, iar soţia Letizia 102.464 de euro, mai puţin decât ar fi putut câştiga la fostul său job. Anterior căsătoriei cu Prinţul Felipe, Letizia a lucrat ca prezentatoare la postul naţional de televiziune – TVE, salariul unui prezentator la televiziunea de stat putând ajunge la 250.000 de euro/an, conform El Mundo.

Guvernul Spaniei a ţinut să precizeze că nu este vorba despre o majorare a sumelor primite de cele două membre ale familiei regale, ci de o schimbare a filozofiei. Cu un an înainte atât Regina Sofia cât şi Prinţesa Letizia au primite sume asemănătoare celor stabilite acum ca „remuneraţie”, prin această decizie fiind vorba despre o „profesionalizare” a muncii prestate în serviciul Coroanei. „Este profesional, mai transparent şi just”, a ţinut să sublinieze un purtător de cuvânt al Guvernului de la Madrid.

Cotidianul El Pais mai informează că Infanta Cristina, acuzată de spălare de bani, nu a primit niciun ban în exerciţiul financiar trecut, căci nu a participat la nicio acţiune în serviciul Coroanei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor