Audierea Infantei Cristina şi gala premiilor Goya, în atenţia presei spaniole

Infanta Cristina a Spaniei.
Infanta Cristina a Spaniei. (Carlos Alvarez / Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2014

Urmările declaraţiilor Infantei Cristina, audiată de instanţa care a inculpat-o pentru fraude fiscale, apar luni pe primele pagini ale cotidianelor spaniole, alături de consemnarea galei premiilor Goya ale cinematografiei spaniole, unde lipsa ministrului culturii, José-Ignacio Wert, a fost aspru criticată.

Infanta îi dă socoteală regelui şi uşurează tensiunile în cadrul familiei regale, scrie cotidianul El Pais, întrucât Cristina de Borbon s-a dus la Palatul Zarzuela după audiere. Cotidianul spaniol mai scrie că judecătorul va analiza foarte bine transcrierea audierii înainte de a se pronunţa dacă menţine sau nu inculparea, iar procuratura are de gând să solicite pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru soţul Infantei, Inaki Urdangarin, cercetat pentru deturnare de fonduri publice. Acelaşi cotidian spaniol scrie luni şi că cinematografia spaniolă îşi revendică valoarea în lipsa ministrului Wert. Regizorul David Trueba a învins la această gală la care bucuria celor premiaţi a contrastat cu absenţa ministrului şi regretele preşedintelui Academiei de cinema cu privire la situaţia din acest sector. În plus, mai scrie cotidianul spaniol, actorul Javier Bardem a calificat absenţa 'ministrului anticulturii' drept 'golănie conştientă'.

'Ştiu ce făcea Inaki, însă nu şi cu ce se ocupa Institutul Noos', unde este cercetată deturnarea de fonduri publice. Cotidianul El Mundo publică luni, după imagini de la audiere, o parte din declaraţiile Infantei Cristina. Aceasta susţine că nu ştia că la compania Aizoon erau decontate propriile ei cheltuieli, în ciuda faptului că o parte din costurile renovării casei în care locuia cu familia s-au făcut prin intermediul acestei companii, precizează El Mundo.

Cotidianul ABC regretă faptul că a avut loc încă o gală politizată a premiilor Goya. Acesta consemnează cum Javier Bardem l-a numit pe Wert drept 'ministrul anticulturii', iar preşedintele Academiei, Enrique González Macho, a prezentat o listă cu revendicări pentru guvern.

În vreme ce atenţia publicului este acum concentrată asupra judecătorului Castro, care trebuie să decidă menţinerea sau ridicarea inculpării Infantei, Casa Regală se va concentra asupra relansării imaginii instituţionale, anunţă cotidianul La Vanguardia, întrucât regele îşi reia agenda internaţională şi efectuează o vizită la Lisabona, iar prinţul Felipe va merge la un eveniment în Valencia. Publicaţia citată scrie de asemenea şi despre gala premiilor Goya, unde observă de asemenea că şi-a făcut loc politica.

Cotidianul La Razon remarcă faptul că judecătorul Castro nu va lua nicio decizie cu privire la Infantă până în luna aprilie, când va închide dosarul de instrucţie, iar procuratura nu va face de asemenea nicio mişcare până ce magistratul nu va încheia cercetarea. Peste jumătate dintre spanioli consideră că judecătorul José Castro o va declara nevinovată pe Infantă, constată de asemenea cotidianul spaniol. Acesta relatează de asemenea că în centrul atenţiei galei premiilor Goya - la care marele câştigător a fost David Trueba cu 'Vivir es facil con los ojos cerrados(Este uşor să trăieşti cu ochii închişi', care a primit şase premii - s-a aflat ministrul Wert, criticat pentru absenţă şi pentru măsurile de reduceri bugetare.

Cotidianul catalan El Periodico semnalează noi aspecte ale deteriorării garanţiilor statului bunăstării în regiune, care a ajuns la urmă în privinţa cheltuielilor serviciilor publice pe cap de locuitor. Investiţiile în Catalonia au scăzut cu 1,4 miliarde de euro, iar salariile au ajuns să fie reduse cu 20% în ultimii ani. Pe de altă parte, şi această publicaţie scrie despre audierea fiicei celei mici a regilor Spaniei. Din reconstrucţia interogatoriului reiese că Infanta Cristina a susţinut că 'm-au supus unui mai mare control )fiscal, n.r.( tocmai pentru că sunt fiica regelui'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor