Liderul opoziţiei socialiste nu poate să controleze rebeliunea catalanilor (revista presei spaniole)

Alfredo Perez Rubalcaba, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).
Alfredo Perez Rubalcaba, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE). (JAVIER SORIANO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2014

Uniunea Europeană începe dezgheţul relaţiilor bilaterale faţă de cu Cuba, procuratura îl prezintă pe judecătorul care a inculpat-o pe Infanta Cristina pentru delicte fiscale drept un 'iubitor exagerat al teoriilor conspiraţiei', iar secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), Alfredo Perez Rubalcaba, nu este în stare să controleze 'rebeliunea' din cadrul filialei catalane, constată joi cele mai importante cotidiene spaniole.

UE începe dezgheţul în cadrul relaţiilor faţă de Cuba, cu negocieri pentru un acord care să pună capăt anilor de blocadă, anunţă cotidianul El Pais. În context, cotidianul spaniol relatează şi că premierul spaniol Mariano Rajoy este de acord cu noua politică şi se distanţează astfel de poziţia mai dură adoptată de anteriorul premier conservator, Jose Maria Aznar. Blocul celor 28 de state membre ale UE constituie cel mai important investitor spaniol în Cuba, precizează cotidianul citat.

Ziarul El Mundo consemnează joi că procuratura îl prezintă pe judecătorul Castro, care a inculpat-o pe Infanta Cristina pentru delicte fiscale, drept un ignorant şi un iubitor exagerat al teoriilor conspiraţiei. Procurorul Pedro Horrach contestă baza argumentelor prezentate de magistrat pentru inculparea fiicei celei mici a regilor Spaniei pentru delicte fiscale şi spălare de capitaluri.

Despre o conspiraţie împotriva Infantei scrie joi şi cotidianul La Razon. Acesta arată cum Horrach îl acuză pe Castro că a urzit o teorie a conspiraţiei pentru a o inculpa pe fiica monarhului şi l-a avertizat pe magistrat cu privire la 'riscul grav' ca declaraţiile Infantei Cristina în instanţă să ajungă să se bazeze pe 'reproşuri etice'.

Cotidianul ABC constată că Rubalcaba este incapabil să controleze rebeliunea din cadrul filialei catalane, după ce un deputat socialist şi-a dat demisia, iar alţi trei vor vota în favoarea secesiunii regiunii în legislativul local din Catalonia.

Despre rebeliunea din PSC scriu şi cotidienele catalane El Periodico şi La Vanguardia. Acestea observă o fractură în rândul socialiştilor, pe marginea referendumului pentru autodeterminare pregătit în Catalonia. După ce un deputat a renunţat la fotoliul de parlamentar pentru a nu încălca disciplina de vot, alte voci critice şi-au exprimat dezacordul faţă de poziţia adoptată de conducerea socialiştilor care, susţin primii, nu înţeleg 'catalanismul şi valorile PSC', cărora ei vor să le rămână fideli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor