Becali şi-ar putea petrece în închisoare alţi 15 ani

Gigi Becali cu mustaţă.
Gigi Becali cu mustaţă. (Captură youtube.com.)

Gigi Becali, care se zbate să iasă din puşcărie pentru a se opera - de preferinţă în străinătate - pentru că are dureri de spate foarte mari, s-ar putea întoarce în închisoare după ce scapă "de sub cuţit". Şi nu pentru a îşi finaliza sentinţa de trei ani ci pentru o perioadă mult mai lungă, de până la 15 ani. Patronul Stelei este este urmărit penal pentru crimă organizată şi spălare de bani, într-un dosar aflat pe rol la DIICOT Iaşi, şi riscă până la 15 ani de puşcărie, dacă va fi găsit vinovat, informează Adevărul.

Principalele acuzaţii împotriva finanţatorului de la Steaua Bucureşti s-ar baza pe un raport al Oficiul Naţional de Combatere şi Prevenire a Spălării Banilor (ONCPSB) din care reiese că latifundiarul de Pipera şi alte persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional specializat în spălare de bani.

Parchetul General ar fi solicitat respectivul document în perioada în care împotriva lui Becali se efectuau cercetări cu privire la dosarul „Avicola“ de la Iaşi, dosar în care afaceristul era cercetat pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind investiţiile ce trebuiau făcute la SC Avicola SA după privatizare. În acest context, au fost verificate toate firmele şi activităţile patronului Stelei, reieşind că Becali era implicat în spălare de bani.

Potrivit unor surse, George Becali ar fi fost liderul grupării infracţionale, în care au fost implicate mai mult de zece persoane. Aceştia au folosit zeci de firme în scopul spălării banilor. Metodele de comitere a faptelor ar fi fost diverse, au mai precizat sursele citate de Adevărul, una dintre acestea fiind creditarea fictivă a unor firme deţinute de Becali pentru că mai apoi acesta să solicite şi să primească în concret acele sume de bani. Printre entităţile folosite în spălarea de bani ar fi şi clubul de fotbal Steaua Bucureşti.

Prejudiciul creat de gruparea infracţională condusă de Becali se ridică la câteva milioane de euro.

Adevărul reaminteşte că un raport ONCPSB, inclus în 2009 în „Dosarul transferurilor“ făcea referire la faptul că în conturile Steaua Bucureşti ar fi fost depuse sume ce proveneau din infracţiunile comise de clanul Cămătarilor. Operaţiunile s-au ridicat la câteva miliarde de lei, depuşi şi retraşi în cash, evitând circuitul bancar.

Parchetul General a dispus în luna mai începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu în acest caz şi au dispus obligarea de a nu părăsi ţara pentru Becali. Măsuri au fost luate chiar în ziua în care finanţatorul Stelei încerca să plece din ţară înspre Israel şi cu o zi înainte ca acesta să fie condamnat în dosarul schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne