Sebastian Ghiţă acuză scurgeri din dosare. Scrisoare deschisă către DNA

Acuzat de numeroase infracţiuni, printre care darea şi luarea de mită, Sebastian Ghiţă reclamă scurgeri din dosarul său şi cere DNA retragerea unor acuzaţii ce i se aduc.
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Acuzat (printre altele) de şantaj, cumpărare de influenţă şi dare de mită, deputatul Sebastian Ghiţă a transmis o scrisoare deschisă procurorului şef DNA, Codruţa Kovesi şi procurorului şef DNA, Ploieşti, Lucian Gabriel Onea, plângându-se ca este o victimă pe motiv că procurorii au dat probe din dosarul său la diverşi jurnalişti.

În scrisoarea adresată celor doi şefi DNA Ghiţă se declară profund marcat de acuzaţiile ce i se aduc şi reclamă scurgerea de informaţii. El le cere celor doi să analizeze cu atenţie cazul său şi să constate că nu poate fi acuzat de nimic, tocmai din cauza procurorilor.

Redăm scrisoarea deputatului, publicată de Realitatea.net.

"Scrisoare deschisă

Va scriu astăzi profund marcat de gravele acuzaţii pe care instituţia dumneavoastră le-a formulat la adresa mea.

Aşa cum toţi cetăţenii au înţeles deja, critica acuzaţiilor procurorilor se face împreună cu avocaţii în instanţă. Cu toate acestea, de multe ori, informaţii “pe surse” din dosare sunt văzute apărând în presă.

Sunt convins că, uneori, scurgerea informaţiilor reprezintă o tactică, o metodă, prin care procurorul caută să afle mai multe elemente care să ajute. Probabil, în alte situaţii, procurorul caută să arate societăţii gravitatea unor fapte petrecute şi cercetate de către acesta.

Jurnalistul este îndreptăţit să afle şi să publice orice informaţii de interes public. Nu i se poate imputa absolut nimic.

Motivul pentru care vă scriu aceste gânduri ţine de intenţia mea de a vă ruga să vă aplecaţi cu atenţie asupra cazului meu.

Săptămâna trecută am fost martor la o întâmplare care mă face să cred că este momentul să vă gândiţi la retragerea unor acuzaţii aduse mie. Mă refer la cele privind folosirea unor informaţii obţinute de mine din dosarul nr.465/P/2013.

Iată de ce solicit acest lucru.

Dosarul meu a ajuns la Parlamentul României joi, 24.03.2016.

Singurul deputat care a solicitat şi a obţinut acces la datele din dosar am fost eu.

Dosarul s-a aflat tot timpul sigilat la biroul de documente secrete al Comisiei juridice.

Sâmbătă seara, 26.03.2016, un jurnalist, Sorina Matei , a publicat documente din dosar

Nu consider că procurorul care a dat documentul sau jurnalistul care a publicat documentul a încălcat legea.

Consider însă, că şi acum trei ani, procurorul a oferit, pe toată durata anchetei din Ploieşti, din dosarul nr.465/P/2013, informaţii către jurnalişti.

Astăzi a fost Sorina Matei, acum trei ani au fost jurnaliştii Dragoş Pătraru şi Cătălin Stavri.

Dacă astăzi procurorul a hotărât să dea documente din dosar, vă rog să luaţi în considerare ideea că, decizia dânsului de acum trei ani, de a face publice date din ancheta nu poate să îmi fie mie imputată. Aşadar, nici eu nu am încălcat legea.

Doar procurorul de caz şi poliţiştii judiciari au informaţia din dosar.

Dacă dânşii hotărăsc să o povestească şefilor, colegilor, jurnaliştilor, celor din S.R.I, atunci înseamnă că au dorit acest lucru şi că informaţia e publică.

Faptul că, ulterior, un cetăţean află în discuţii publice acea informaţie, nu poate fi considerat o încălcare a legii.

Vă rog să va aplecaţi cu atenţie asupra situaţiei prezentate şi să înţelegeţi că sunt un om care respectă legea, cred că orice român trebuie să se supună legilor şi că toţi trebuie să avem un tratament egal în faţa legii.

Vă mulţumesc,

Sebastian Ghiţă”.

Informaţii despre dosarul lui Ghiţă puteţi accesa aici