Ponta sare în apărarea lui Ghiţă: "Aşa ceva se întâmplă în dictaturi"

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Într-o intervenţie la România TV, premierul Victor Ponta i-a luat apărarea lui Sebastian Ghiţă, căruia procurorii DNA i-au adus noi acuzaţii şi i-au interzis accesul în Parlament, acuzând că doar "în dictaturi" se întâmplă astfel de lucruri şi că precedentul creat este foarte grav, relatează gândul.info

”Este că nu am auzit niciodată în istoria unei democraţii ca unui membru al parlamentului să îi fie interzis de către un procuror să se ducă la Parlament. Cred că e un precedent extrem de grav, nu am auzit niciodată de aşa ceva în nicio ţară democratică, se mai întâmplă în dictaturi. Nu cunosc care e baza constituţională în care unui parlamentar, nu vorbesc de o decizie definitivă şi irevocabilă a unui judecător, vorbesc de decizia unui procuror de a interzice dreptul de a fi parlamentar. Este ceva care mie mi se pare fundamental împotriva regulilor democratice”, a declarat Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la televiziunea controlată de deputatul Ghiţă.

"Sunt convins, nu ştiu dacă mai e România o ţară democratică, o decizie a unui procuror poate să fie schimbată de un judecător. Vorbesc de un principiu că un parlamentar nu poate să se ducă la Parlament, e ceva care nu are legătură cu democraţia şi nu am auzit niciodată în nicio ţară europeană sau America, modele de democraţie”, a completat Ponta.

Întrebat când va reveni în ţară, în lumina noilor evenimente, Ponta a lăsat de înţeles că ar putea reveni chiar săptămâna viitoare.

”La ce mi-au spus doctorii, urmează să stau 28 de zile. Dar dacă nu apare nimic la evoluţia mea, voi veni mult mai repede. Săptămâna viitoare am fizioterapie şi după aceea vin acasă”, a declarat premierul, care s-a operat la spitalul deţinut de un prieten al preşedintelui Erdogan.

Reamintim că procurorii DNA au extins miercuri urmărirea penală faţă de deputatul ex-PSD Sebastian Ghiţă, pentru noi fapte de corupţie în dosarul în care sunt inculpaţi şi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Noile acuzaţii aduse lui Ghiţă, care era deja pus sub urmărire penală pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat sunt: trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.

Tot miercuri, a fost instituit sechestrul asigurator asupra averii deputatului, fiind afectate un număr de 51 de societăţi comerciale, printre care şi cea care deţine licenţa audiovizuală a postului România TV. Potrivit unor surse citate de Agerpres, sechestrul se aplică până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei, cu excepţia fondurilor alocate plăţii salariilor angajaţilor şi celor destinate achitării datoriilor către bugetele publice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook