Ghimpu nu susţine propunerile Maiei Sandu de a schimba guvernatorul Băncii Naţionale şi procurorul general

Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este de părere că solicitările candidatului PLDM la funcţia de premier, Maia Sandu, depăşesc „cadrul constituţional”.
Mihai Ghimpu (vox.publika.md)
Ana Chitoroagă
25.07.2015

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este de părere că solicitările candidatului PLDM la funcţia de premier, Maia Sandu, depăşesc „cadrul constituţional”. Maia Sandu a cerut ca în următoarele săptămâni să fie demişi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi procurorul general, Corneliu Gurin.

Potrivit lui Ghimpu, nu premierul trebuie să decidă cine este guvernator al Băncii Naţionale sau procuror general, „Noi nu vrem un prim-ministru care să vină nouă să ne arate cu degetul. La alegeri nu se votează Maia Sandu, dar se votează PLDM, PD şi PL”, a declarat vineri preşedintele PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei emisiuni la PRO Tv. De asemenea acesta a mai menţionat: ”Condiţii poate pune o parte a alianţei. Ea face parte din PLDM, acolo pune condiţii, acolo discută, acolo tot. Partidele îşi asumă actul guvernării. În faţa alegătorilor răspundem noi. Este o piesă. Clar că mai importantă decât miniştrii, dar este o piesă. Noi răspundem şi în faţa partenerilor. Toţi vor guverna în baza acordului votat. Ea nu poate condiţiona, deoarece nu este parte componentă a alianţei. Cerinţele ei depăşesc acordul şi legislaţia”.

Dacă pînă acum Ghimpu a susţinut că nu negociază cu alianţa de guvernare, dacă aceştia nu vor chema un procuror european să găsească hoţii care au furat miliardul de la BEM, acum nu este de acord cu solicitările înaintate de Maia Sandu.

Esteb de menţionat faptul că Sandu a avut realizări de succes în cariera sa, nefiind percepută ca făcând parte din clanurile politico-financiare. De la venirea sa în fruntea Ministerului Educaţiei, s-a remarcat printr-o serie de reforme ce au vizat domeniul învăţământului, precum îmbunătăţirea sistemului educaţional, introducerea camerelor video de supraveghere la examenele de bacalaureat, după modelul din România, adoptarea unui nou Cod al Educaţiei. A criticat în repetate rânduri, din funcţia de ministru în guvernul condus de Chiril Gaburici, corupţia de la vârful piramidei puterii.

"Un prim-ministru bun ar trebui să fie un bun manager, un vizionar, un om liber, în sensul în care să nu se ţină de fotoliu şi să nu aibă angajamente faţă de anumite persoane sau grupuri de persoane — să fie un membru al echipei, care ştie să asculte, un bun diplomat, şi, bineînţeles, să fie onest şi integru. (...) Nu aş accepta o funcţie în situaţia în care e clar din start că nu există condiţii pentru a reuşi'', a declarat Maia Sandu.

Întrebat dacă Partidul Liberal sprijină candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier, Ghimpu a spus că lucrurile nu sunt bătute în cuie. „Azi o sprijinim, dar mâine mai vedem. Faptul că nu a fost la întâlnire cu PD-ul ridică semne de întrebare”, a încheiat preşedintele.

Amintim că surse din cadrul Partidului Liberal Democrat au declarat că solicitările Maiei Sandu, privind demiterile procurorului general şi a conducerii BNM nu ar fi acceptate de către PD şi PL.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor