Stratfor: România este interesată în scoaterea Chişinăului de pe orbita Moscovei
Republica Moldova ar putea fi scoasă de sub influenţa Rusiei doar prin intermediul legăturilor cu România, îmbunătăţindu-şi, în acelaşi timp relaţiile cu Uniunea Europeană, schimbând situaţia politică şi economică a ţării, comentează agenţia americană de analize Stratfor.
Guvernul de la Chişinău a început apropierea Moldovei de Uniunea Europeană încă din anul 2009, însă relaţiile dintre pertidele pro-europene, Democrat şi Liberal Democrat şi cele pro-ruse, Comunist şi Socialist au determinat Moldova să ajungă într-un impas politic semnificativ. O lovitură în acest sens a fost adusă şi de recenta demisie a premierului Chiril Gaburici, Moldova rămânând fără guvern.
„R.Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional. În plus, Uniunea Europeană a anunţat pe 7 iulie suspendarea finanţării pentru R.Moldova până la formarea noului guvern. Partidele declarate proeuropene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă.
Această situaţie este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semnificativa prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Transnistria şi în Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului”, relatează Stratfor.
Potrivit jurnal.md, criza politică din Republica Moldova - în special dificultăţile financiare din ce în ce mai mari - ar putea oferi o oportunitate României. Situaţia economică precară a Moldovei, cauzată de nivelul înalt de corupţie, ar putea explica de ce recentele manifestaţii în favoarea reunificării cu România au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani.
Având în vedere că România este interesată în scoaterea Chişinăului de pe orbita Moscovei, aceasta este în poziţia în care să poată oferi Moldovei ajutor financiar. Însă, chiar dacă actualele condiţii oferă oportunităţi României, Bucureştiul este conştient că se confruntă cu obstacole în demersul de consolidare a influenţei asupra Chişinăului. Cu toate că Rusia a fost un partener economic important pentru RM, restricţiile comerciale impuse de Moscova în ultimii ani, au dus la creşterea exportului spre UE şi România.
Deficienţele financiare din ce în ce mai mari din R.Moldova, precum şi capacitatea şi voinţa României de a atenua unele dintre problemele economice ale ţării ar putea face ca acest subiect să devină pentru viitor, unul de mare interes pentru ambele părţi, a mai relatat jurnal.md.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.