Ghenadi Onişcenko: Rusia va interzice importul vinurilor moldoveneşti

În scurt timp, Rusia va interzice importul vinurilor moldoveneşti. Despre aceasta a declarat şeful Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko. Potrivit "Infotag", cu referire la sursele mass-media din Rusia, el a menţionat că în această privinţă "se dezvoltă unul din cele mai urâte scenarii".
Vinuri de colecţie (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
09.09.2013

În scurt timp, Rusia va interzice importul vinurilor moldoveneşti. Despre aceasta a declarat şeful Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko. Potrivit "Infotag", cu referire la sursele mass-media din Rusia, el a menţionat că în această privinţă "se dezvoltă unul din cele mai urâte scenarii".

"Situaţia creată duce, foarte rapid şi inevitabil, la faptul că, în ciuda rugăminţilor oficialilor moldoveni, în viitorul apropiat, vom recurge la măsuri extreme", a spus Onişcenko.

Potrivit lui, în pofida declaraţiilor ministrului Agriculturii din Republica Moldova, recent întors de la Moscova, "cu "Rospotrebnadzor" nu au fost purtate negocieri pentru furnizarea vinului".

În acest context, chiar şi experţii ruşi consideră că pretenţiile lui Onişcenko referitor la vinurile moldoveneşti, apărute spontan, au conotaţie politică.

Directorul Centrului de analize a pieţei federale şi regionale de alcool din Federaţia Rusă (CAPFRA), Vadim Drobiz, a declarat, în cadrul unui interviu, că introducerea unui embargo asupra vinurilor moldoveneşti este "destul de probabilă".

"Motivul este unul politic. Moldova, în rând cu Ucraina şi Armenia, va semna Acordul de comerţ liber cu Uniunea Europeană, iar Rusia vrea să revoce acest Acord. Cu acest scop se întreprind şi presiuni asupra acestor ţări. Embargoul comercial este o formă de ameninţare. Georgia este încă o ţară care semnează acest Acord, dar pentru Rusia, ea repreazintă deja "o felie tăiată", de aceea cu ea nu mai luptă", consideră el. Drobiz a reamintit că, în ultimii ani, când se discuta despre introducerea vinurilor georgiene pe piaţa rusă, "Rospotrebnadzor" a declarat că nu are pretenţii faţă de vinurile din Moldova.

"La mijlocul acestui an, dintr-o dată a apărut un rebut, într-o cantitate mică - de 30 de mii de litri. De fapt, dacă era vorba despre protecţia consumatorilor, trebuia rezolvată problema cu cantitatea şi producătorul respectiv, dar nu trebuia blocat importul în întregime. Embargoul nu este o modalitate de a proteja consumatorul, ci de presiune asupra ţării producătoare", s-a arătat convins expertul.

În opinia sa, "Situaţia va lovi asupra Republicii Moldova şi importatorilor ruşi de vinuri moldoveneşti, dar nu atât de dur ca în 2006". "Până la interzicerea de atunci, vinurile moldoveneşti acopereau până la 25% din piaţa rusă, iar după revenirea lor, în decembrie 2007, au recăpătat doar aproximativ 5% din piata", a spus expertul, amintind că în prezent, piaţa principală de export pentru vinurile moldoveneşti nu mai este Rusia, ci Ucraina, Belarus şi alte ţări din fosta Uniune Sovietică.

"Vinurile continuă să fie furnizate în aceste ţări şi Uniunea Vamală nu are importanţă. De exemplu, în toţi anii cât vinul georgian a fost interzis în Rusia, belaruşii îl consumau şi râdeau de noi. Atunci importul legal al vinului în Rusia era imposibil. Desigur, Rusia ar putea încerca să influenţeze Belarusul şi Kazahstanul prin intermediul structurilor Uniunii Vamale. Dar nu cred că astfel de încercări vor avea succes", a spus Drobiz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor