Textul Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi R.Moldova nu a fost sistematizat
alte articole
Textul Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi R.Moldova (DCFTA) încă nu a fost compus şi nici sistematizat, a comunicat Ministerul Economiei, scrie ”Infotag”. Potrivit sursei, actul final va conţine circa 2 mii de pagini şi acordul deja semnat privind protecţia reciprocă a indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare.
Sursa a precizat că acordul prevede menţinerea sistemului de contingente pentru livrările netaxate de produse agricole în UE. Se planifică că acestea vor fi crescute cu 10% comparativ cu contingentele existente, acordate republicii în cadrul preferinţelor comerciale autonome (PCA) în UE.
La capitolul vinuri se prevăd livrări nelimitate către Uniunea Europeană. De asemenea se prevede un mecanism de revizuire a dimensiunilor contingentelor în caz de sporire a potenţialului de export. Pentru aceasta vor trebui prezentate argumentele la comitetul de profil al UE. La acest instrument se va putea recurge la fiecare trei ani.
Contingentele de export pentru ouă constituie circa 140 mil. bucăţi, în timp ce indicatorul maxim al exporturilor de ouă din Moldova către ţările UE, în special, în România, constituia 95 mil. bucăţi. La importurile de produse agricole se prevăd mai multe măsuri de salvgardare, dar şi perioade de tranziţie pentru liberalizarea pieţelor - până la 10 ani.
Pentru produsele sensibile (96 de poziţii) se prevăd cote tarifare.
Textul Acordului de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi R.Moldova (DCFTA) prevede liberalizarea treptată a comerţului cu mărfuri şi servicii, libera deplasare a forţei de muncă, reducerea tarifelor, a barierelor tehnice şi netarifare, anularea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei moldoveneşti cu cea europeană.
Spre deosebire de regimul de comerţ unilateral din prezent Moldova - UE, oferit de Uniunea Europeană pentru o perioadă nelimitată, DCFTA va fi multilateral, fără termen şi predictibil pentru business şi pentru investiţiile pe termen lung. După ce Acordul de Liber Schimb RM-UE va intra în vigoare, regimul de preferinţe comerciale autonome, valabil la etapa curentă, va fi anulat.
Negocierile asupra DCFTA s-au încheiat la 12 iunie 2013 şi au durat 16 luni, se planifică că acordul va fi parafat la summitul din noiembrie al Parteneriatului Estic, la Vilnius, şi vor intra în vigoare în anul 2014. Se aşteaptă că datorită comerţului netaxat cu ţările UE, exporturile din Moldova vor creşte cu 16%, iar importurile - cu 8%.
Potrivit documentului, accesul pe piaţa UE pentru mărfurile industriale va fi deschis imediat, cu excepţia textilelor, a covoarelor, a mobilei şi a materialelor de construcţie, pentru care taxele vor fi reduse pe parcursul a şapte ani. În act se spune că în Transnistria regimul de preferinţe comerciale autonome va fi menţinut până în anul 2015, iar ulterior prevederile actului vor viza doar companiile transnistrene care vor îndeplini standardele stipulate în acord.