Gheata arctica din Canada, pe duca

Un urs polar merge pe malul unui riu, incercind sa vada daca a inghetat pentru a putea sa inceapa pescuitul (Paul J. Richards / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.09.2008

Viteza incredibil de mare cuy care se topeste gheata arctica din Canada este un indicator care arata ca vom avea "schimbari substantiale" impuse de incalzirea globala asupra omenirii, a afrmat un cercetator pe 3 septembrie.

Cercetatorii au anuntat marti 2 septembrie ca cinci banchize de gheata de pe Insula Ellesmere din nordul indepartat, vechi de peste 4000 de ani, s-au topit in proportie de 23% in vara din 2008.

Cea mai mare banchiza se topeste si ea, iar una dintre cele mai mici banchize (55 de km patrati) a fost luata de ape luna trecuta.

"Modelele prin care descrie in prezent clima indica faptul ca marile schimbari, celee mai severe schimbari, vor incepe mai intii in zone cu latitudine mare" a afirmat Warwick Vincent, director al Centrului pentru Studii Nordice de la Universitatea Laval din Quebec.

"Acesta va fi punctul de plecare al unor schimbari de pe intreaga planeta... Indicatorii nostri ne arata exact ceea ce prevad si modelele climatice" a afirmat el catre Reuters intr-un interviu.

Conform previziunilor, incalzirea globala va genera extreme devastatoare precum uragane, cicloane si inundatii.

Vincent, care a vizitat banchizele de gheata de pe Insula Ellesmere in fiecare an in ultima decada, afirma ca impactul temperaturilor din 2008 este "teribil".

Echipa sa a estimat ca banchizele vor pierde 17 de km patrati in aceasta vara, insa numarul real a fost de 140 km patrati.

"Ceea ce este inspaimintator este marea suprafata de apa deschisa.... se poate vedea apa pina la orizont, intr-o zona care pina acum era acoperita de gheata, indiferent de sezon" a mai afirmat el.

Banchinza Markham s-a despartit de banchiza Ellesmere in august 2008. Cele doua bucati uriase de gheata cu osuprafata totala de 100 km patrati s-au redus in proportie de 60%.

Banchiza Ward Hunt, de 300 km patrati, cea mai mare ramasa din cele 4, se dezintegreaza si ea.

Temperatura maxima inregistrata de echipa a fost de 19.7 C, mult peste media inregistrata pina in prezent.

Vincent a declarat ca nu are nicio indoiala privind faptul ca incalzirea globala este cauzata in parte de activitatea umana.

"Cred ca suntem intr-un punct unde acest fenomen nu se mai poate opri, dar se poate intirzia. Si daca ne gindim la magnitudinea efectelor asupra societatii noastre prezente, atunci este necesar sa cistigam timp, pentru a ne pregati pentru schimbarile substantiale care ne asteapta" a afirmat el.

Insula Ellesmere era odata gazda a unei suprafete imense de gheata de 7000 km patrati. Tot ce a ramas astazi sunt 4 banchize care acopera in total ceva mai mult de 600 de km patrati.

Cercetatorii afirma ca atunci cind banchizele, care contin ecosisteme microscopice, dispar, ele nu vor fi inlocuite, pentru ca formarea lor s-a produs foarte lent.

"Din ce in ce mai mult intelegem ca viata microscopica este de fapt care domina de fapt biodiversitatea planetei." a mai declarat Vincent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor