Germania vrea să interzică pe teritoriul ei tururi de scrutin pentru reintroducerea pedepsei capitale în Turcia
alte articole
Recep Tayyip Erdogan a promis că va reintroduce pedeapsa capitală în timpul campaniei sale ce a avut loc cu o lună înaintea referendumului pe tema extinderii atribuţiilor preşedintelui prin modificarea Constituţiei.
“Este de neconceput din punct de vedere politic să fim de acord cu un astfel de vot în Germania, din moment ce acesta nu este în concordanţă cu Constituţia noastră şi valorile europene”, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al guvernului german, în cadrul unei conferinţe de presă.
“Presupun că vom folosi toate mijloacele legale pentru a împiedica ceva de acest gen.
“Dacă un alt stat doreşte să organizeze alegeri sau tururi de scrutin în consulatele sale din Germania, atunci acestea trebuie să fie aprobate de autorităţile germane”, a adăugat Seibert.
Martin Schulz, preşedintele Partidului Social Democrat, principalul rival al Angelei Merkel la viitoare alegeri germane, susţine de asemenea această iniţiativă.
“Nu putem permite în Germania un scrutin care contrazice valorile şi Constituţia noastră”, a afirmat el.
Turcia ar putea folosi o convenţie din 1961 să desfăşoare, în schimb, un scrutin în locaţii diplomatice pentru a ajunge la cei 1,5 milioane de alegători expatriaţi care locuiesc în Germania.
Ankara a abolit pedeapsa cu moartea în 2004 ca parte a unui demers de aderare la Uniunea Europeană, proces care a suferit numeroase obstacole şi întârzieri din cauza temerilor legate de încălcarea drepturilor omului în Turcia. Procesul aderării ar putea fi complet suspendat în cazul reintroducerii pedepsei capitale.
Erdogan a declarat că va aproba reintroducerea pedepsei cu moartea dacă Parlamentul turc prezintă o propunere sau dacă măsura este susţinută într-un referendum.
Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a declarat, de asemenea, că ţara sa va interzice turcilor să participe la un scrutin pe tema reintroducerii pedepsei capitale.
Austria, Germania şi Olanda au anulat o serie de evenimente politice de susţinere a lui Erdogan înaintea referendumului constituţional, atrăgând nemulţumirea Ankarei şi declanşând o dispută diplomatică cu aceasta. Ca răspuns, preşedintele turc a declarat că măsurile luate de aceste ţări reprezintă “practici naziste”.
Totuşi, cetăţenii turci care locuiesc în străinătate au putut să voteze în cadrul misiunilor diplomatice, dar această situaţie a agravat relaţiile deja deteriorate dintre Ankara şi ţările europene, care sunt alarmate de numărul mare de arestări, de campania masivă de suprimare a mass mediei şi opoziţiei după o tentativă de lovitură de stat care a avut loc în Turcia anul trecut. Peste 110.000 de persoane au fost reţinute după puciul eşuat şi 47.000 au fost arestate în mod oficial.
Există temeri că pedeapsa cu moartea ar putea fi folosită împotriva acuzaţiilor privind terorismul, care au fost folosite pentru a condamna mii de soldaţi, jurnalişti şi funcţionari publici.
Belgia se alătură Austriei şi Germaniei
Premierul Charles Michel a declarat că nici Belgia nu intenţionează să permită turcilor de pe teritoriul său să voteze la posibilul referendum.
“Nu voi tolera acest lucru. Cred că este inacceptabil”, a declarat Michel când a fost întrebat sâmbătă de RTFB de această chestiune.
Michel a precizat că Belgia va analiza toate “posibilităţile judiciare” disponibile pentru a opri ca referendumul să aibă loc pe teritoriul belgian.
Partidele flamande ale majorităţii Federale – N-VA, CD&V şi Open Vld – au declarat deja că nu doresc ca turcii din Belgia să voteze la acel referendum.