1 mai la Istanbul: Manifestanţi atacaţi de poliţie cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc
alte articole
Poliţia turcă s-a confruntat luni cu manifestanţii de stânga, care au încercat să mărşăluiască spre Piaţa Taksim din Istanbul, în ciuda faptului că guvernul a închis piaţa simbolică al treilea an consecutiv cu ocazia zilei de 1 mai.
Doar unui număr mic de reprezentaţi ai sindicatelor muncii li s-a permis să depună coroane de flori la un monument din piaţă. Sindicatele muncii importante au convenit să desfăşoare demonstraţiile în locurile aprobate de guvernul turc în Istanbul.
Potrivit agenţiei de ştiri AFP, aproximativ 200 de persoane au sfidat interdicţia şi s-au îndreptat spre Piaţa Taksim. Ei au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Trăiască ziua de 1 mai. Spunem NU dictatorului”, făcând aluzie la puterile executive ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan care au fost extinse în urma unui referendum câştigat de tabăra sa în 16 aprilie.
Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa grupul. De asemenea, poliţia a arestat un număr neconfirmat de manifestanţi.
Taksim deţine o poziţie proeminentă în istoria activismului anti-guvernamental datorită protestelor din 2013 din Parcul Gezi, dar şi din cauza Masacrului din Piaţa Taksim din 1977. La 1 mai 1977, aproximativ 34 de persoane au fost ucise în urma unor focuri de armă trase asupra unei mulţimi de oameni dintr-o clădire învecinată.
Confruntarea de luni a avut loc la scurt timp după ce guvernul turc a blocat accesul la website-ul Wikipedia şi a concediat aproximativ 4.000 de angajaţi guvernamentali, şi de asemenea, pe fondul amplificării temerilor legate de suprimarea libertăţii de exprimare şi a încălcării drepturilor omului.
De asemenea, recent, guvernul turc a prelungit o stare de urgenţă introdusă în ţară anul trecut după puciul eşuat.
La o conferinţă de presă ce a avut loc luni la Geneva, comisarul ONU pentru drepturile omului Zeid Ra’ad al-Hussein şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele recente din Turcia.
Totodată, el a comentat şi pe tema întemniţării jurnaliştilor în Turcia, susţinând că jurnalismul nu este o infracţiune în această ţară şi că guvernul trebuie să acorde o mare atenţie acestei situaţii.