Germania va plăti 772 milioane de euro supravieţuitorilor Holocaustului pentru servicii de îngrijire

Guvernul german s-a angajat să plătească aproape 800 de milioane de euro pentru îngrijirea supravieţuitorilor Holocaustului, în urma negocierilor dintre Berlin şi o organizaţie care oferă despăgubiri victimelor evreieşti ale agresiunii naziste, relatează Der Spiegel.
Vedere generală a Parlamentului german. (CARSTEN KOALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.05.2013

Guvernul german s-a angajat să plătească aproape 800 de milioane de euro pentru îngrijirea supravieţuitorilor Holocaustului, în urma negocierilor dintre Berlin şi o organizaţie care oferă despăgubiri victimelor evreieşti ale agresiunii naziste, relatează Der Spiegel.

Autorităţile germane au fost de acord să plătească 772 milioane de euro pentru îngrijirea la domiciliu a supravieţuitorilor Holocaustului din întreaga lume. Decizia a fost luată de către Ministerul german de Finanţe, împreună cu 'Claims Conference' ('The Conference on Jewish Material Claims Against Germany'), după negocieri încheiate marţi la Ierusalim.

Banii, care vor fi livraţi în etape între 2014 şi 2017, vor asigura unui număr de 56.000 de supravieţuitori ai Holocaustului - dintre care o treime locuiesc în Israel - asistenţă medicală la domiciliu, servicii de medicaţie şi sociale, indică o declaraţie a 'Claims Conference'.

Potrivit acesteia, fondurile sunt deosebit de importante acum, deoarece supravieţuitorii încă în viaţă sunt din ce în ce mai în vârstă şi au o nevoie tot mai mare de astfel de servicii.

Acordul include, de asemenea, o schimbare notabilă în ceea ce priveşte despăgubirile acordate supravieţuitorilor ghetourilor naziste. Până în prezent, aminteşte Der Spiegel, reglementările care guvernau programele de pensii oferite de 'Claims Conference' supravieţuitorilor ghetourilor naziste prevedeau ca doar cei s-au aflat în ghetouri 'închise' - înconjurate de un zid - să fie eligibili pentru a primi compensaţii.

Cu toate acestea, scrie Der Spiegel, multe ghetouri, cum ar fi cele din Bulgaria şi din Cernăuţi (aflat în trecut pe teritoriul României, în prezent pe teritoriul Ucrainei, n.red.) nu au fost izolate de ziduri, chiar dacă acestea erau în multe privinţe similare ghetourilor închise. Evreii au trăit în aceste ghetouri deschise într-o stare de asediu, au fost privaţi de locuri de muncă, supuşi persecuţiilor, obligaţi să poarte drept simbol distinctiv steaua galbenă şi au trăit cu teama constantă a deportării.

Astfel, în urma negocierilor dintre Ministerul de Finanţe german şi reprezentanţii 'Claims Conference' s-a decis extinderea a două programe de pensii pentru a-i include şi pe evreii care locuiau în ghetouri deschise, în astfel de condiţii. Decizia obligă guvernul german la plata unei sume suplimentare de 7 - 11 milioane de euro şi ar oferi compensaţii unui număr de alţi 2.000 - 3.000 de supravieţuitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor