Germania, Franţa, Italia: Brexitul nu va fi discutat înainte de înregistrarea unei cereri oficiale de ieşire

Germania, Franţa şi Italia au căzut de acord să nu negocieze relaţiile viitoare cu Marea Britanie până când aceasta va anunţa în mod oficial Uniunea Europeană în privinţa planurilor sale de a ieşi din bloc.
(De la st la dr) premierul italian Matteo Renzi, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.06.2016

După discuţiile de urgenţă din Berlin cu preşedintele francez Francois Hollande şi premierul italian Matteo Renzi, cancelarul german Angela Merkel a declarat că “nu vor exista niciun fel de discuţii neoficiale sau oficiale pe tema ieşirii Marii Britanii până când aceasta nu va depune o cerere pentru ieşirea din Uniunea Europene”.

Liderii europeni se află în ape necunoscute după decizia de săptămâna trecută a britanicilor de a ieşi din UE [Brexit], şi chiar liderii din Marea Britanie se chinuie să determine ce anume să facă în continuare.

Premierul britanic David Cameron, care a anunţat vineri că va demisiona, a declarat că îi va lăsa succesorului sau decizia de a invoca Articolul 50, care va pune în mişcare negocieri de până la doi ani privind ieşirea ţării din bloc.

Luni, Cameron a declarat că Marea Britanie nu va invoca Articolul 50 “în acest moment”, în condiţiile în care ţara trebuie mai întâi să determine tipul de relaţie pe care îl doreşte cu UE.

Înlocuitorul lui Cameron va fi ales în septembrie sau octombrie, marcând câteva luni de nesiguranţă politică şi economică pe cuprinsul Europei.

Ministrul britanic al finanţelor George Osborne a declarat că Articolul 50 ar trebui să fie invocat doar atunci când există o imagine clară a modului în care vor arăta relaţiile britanicilor cu blocul european.

În timp ce majoritatea ţărilor europene, inclusiv Franţa, au cerut Marii Britanii să invoce oficial Articolul 50 fără întârziere, cancelarul german Angela Merkel a oferit un răspuns mult mai cumpătat.

“Nu ne putem permite un impas... dar înţeleg faptul că Marea Britanie îşi alocă o anumită perioadă de timp pentru a analiza situaţia”, a declarat Merkel luni în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că “nu trebuie să există o perioadă prelungită de nesiguranţă”, făcând referire la amânarea invocării Articolului 50 de către britanici pentru o perioadă de timp prea mare.

Totuşi, Hollande a declarat că Marea Britanie ar trebui să lanseze procesul de ieşire fără a mai pierde timpul.

În acelaşi timp, liderii de afaceri german au declarat la rândul lor că Marea Britanie ar trebui să furnizeze un fel de plan pentru viitor pentru a evita alte lovituri date economiilor continentului.

Liderii europeni se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru un summit de două zile, iar Merkel a declarat că summitul se va concentra pe contracararea “forţelor centrifuge” din interiorul UE şi pe generarea unui “nou impuls” pentru cooperare în privinţa securităţii, a politicii pentru refugiaţi, a locurilor de muncă şi a creşterii economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor