Cinci întrebări critice legate de Brexit (video)

”Brexitul este cel mai mare experiment social şi politic de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Ceea ce se va întâmpla acum va determina un curs al istoriei pentru decenii”, a susţinut analistul Cornel Codiţă într-o dezbatere.
Cornel Codiţă
Cornel Codiţă (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Expertul a enunţat 5 întrebări critice legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

1. Va ieşi Marea Britanie din UE până la urmă? În opinia sa, sunt eforturi puternice din spaţiul politic pentru ca să nu se materializeze ieşirea – de la anunţul Scoţiei că va bloca procesul în Parlament până la abordarea foarte temperată şi precaută a doamnei Merkel în legătură cu reacţiile liderilor UE, care cereau ca Marea Britanie să fie scoasă cât mai repede. Codiţă consideră că cancelarul german lasă o portiţă.

Pe de altă parte, analistul a arătat că a existat precedentul Danemarcei, care a respins Tratatul de la Maastricht, cu referendum, a făcut apoi încă un referendum şi a rămas.

2. Cât de repede iese? Sunt creionate deja două perspective – cea punitivă care vrea să împingă ieşirea cât mai repede pentru că Marea Britanie să suporte costurile şi cealaltă care va crea o marjă de timp mult mai mare – 5-7 ani – în care Regatul Unit să părăsească uniunea.

3. Rămâne sau nu rămâne Marea Britanie o entitate statală? Presiunile destrămării unităţii statal-instituţionale sunt foarte mari. Scoţienii vor deschide negocieri oficiale pentru a rămâne membru UE, dacă-şi declară independenţa, iar Irlanda de Nord a anunţat că este dispusă să se unească cu Republica Irlanda, pentru a rămâne parte a comunităţii.

4. Rămâne Marea Britanie cu coroană sau nu?

5. Va exista o întreagă mişcare a firmelor din Marea Britanie de a căuta relocare într-un spaţiu apropiat din UE, precum Republica Irlanda? Am putea asista la o uriaşă migraţie de firme din Marea Britanie în Irlanda, care ar putea creşte în greutate economică.

Pe de altă parte, Cornel Codiţă a apreciat că fenomenul unei migraţii accentuate a britanicilor nu este deloc improbabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne