Cinci întrebări critice legate de Brexit (video)
alte articole
Expertul a enunţat 5 întrebări critice legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
1. Va ieşi Marea Britanie din UE până la urmă? În opinia sa, sunt eforturi puternice din spaţiul politic pentru ca să nu se materializeze ieşirea – de la anunţul Scoţiei că va bloca procesul în Parlament până la abordarea foarte temperată şi precaută a doamnei Merkel în legătură cu reacţiile liderilor UE, care cereau ca Marea Britanie să fie scoasă cât mai repede. Codiţă consideră că cancelarul german lasă o portiţă.
Pe de altă parte, analistul a arătat că a existat precedentul Danemarcei, care a respins Tratatul de la Maastricht, cu referendum, a făcut apoi încă un referendum şi a rămas.
2. Cât de repede iese? Sunt creionate deja două perspective – cea punitivă care vrea să împingă ieşirea cât mai repede pentru că Marea Britanie să suporte costurile şi cealaltă care va crea o marjă de timp mult mai mare – 5-7 ani – în care Regatul Unit să părăsească uniunea.
3. Rămâne sau nu rămâne Marea Britanie o entitate statală? Presiunile destrămării unităţii statal-instituţionale sunt foarte mari. Scoţienii vor deschide negocieri oficiale pentru a rămâne membru UE, dacă-şi declară independenţa, iar Irlanda de Nord a anunţat că este dispusă să se unească cu Republica Irlanda, pentru a rămâne parte a comunităţii.
4. Rămâne Marea Britanie cu coroană sau nu?
5. Va exista o întreagă mişcare a firmelor din Marea Britanie de a căuta relocare într-un spaţiu apropiat din UE, precum Republica Irlanda? Am putea asista la o uriaşă migraţie de firme din Marea Britanie în Irlanda, care ar putea creşte în greutate economică.
Pe de altă parte, Cornel Codiţă a apreciat că fenomenul unei migraţii accentuate a britanicilor nu este deloc improbabil.