S&P a retrogradat Marea Britanie

S&P Global Ratings a retrogradat luni ratingul de credit al Marii Britanii de la AAA la AA, cu perspectivă “negativă”.
(Captură Foto)

Retrogradarea de la cel mai înalt rating acordat de S&P are loc după votul surpriză al britanicilor de săptămâna trecută în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Brexitul “este un eveniment fundamental şi va duce la un cadru politic mai puţin previzibil, stabil şi eficient în Marea Britanie”, a susţinut agenţia de ratinguri într-o declaraţie.

Deşi AA este în continuare un rating solid, evoluţia indică faptul că S&P este mai puţin încrezătoare în abilitatea Marii Britanii de a-şi achita datoria suverană după votul pro-Brexit. În weekend, câţiva analişti au avertizat în privinţa riscului unei recesiuni totale ce ar putea lovi Uniunea, iar analiştii de la Goldman Sachs prezic o astfel de situaţie pentru 2017.

Vineri, Moody's Investors Service, o altă agenţie de ratinguri, şi-a redus aşteptările asupra ratingului de credit britanic de la “stabil” la “negativ”.

S&P a adăugat că votul anti-Brexit în Scoţia şi Irlanda de Nord crează probleme constituţionale mai mari pentru întreaga ţară. Agenţia a evidenţiat riscurile asociate cu rolul lirei sterline ca monedă de rezervă; lira a suferit vineri cea mai puternică scădere în faţa dolarului.

“O perspectivă negativă reflectă riscul pentru performanţa în economie, fiscalitate şi pe plan extern şi privind lira sterlină ca monedă de rezervă, precum şi riscurile existente în ceea ce priveşte integritatea constituţională şi economică a Marii Britanii dacă va exista un alt referendum pentru independenţa Scoţiei”, a precizat S&P.