Germania: După inundaţiile din iunie, cresc populaţiile de ţânţari extrem de periculoşi

Ţânţari, purtători ai virusului West Nile, despre care cercetătorii cred că ar fi mutat
Ţânţari, purtători ai virusului West Nile, despre care cercetătorii cred că ar fi mutat (David McNew / Getty Images)

Schimbările climatice, dezvoltarea comerţului global şi consecinţele inundaţiilor din iunie din Europa centrală au dus, în Germania, la creşterea vertiginoasă a populaţiei de specii exotice de ţânţari, capabili să transmită boli extrem de periculoase, informează Itar-Tass.

După cum a precizat duminică directorul Societăţii germane de luptă împotriva ţânţarilor (KABS), Norbert Becker, este vorba în primul rând de aşa-zişii ţânţari-tigru (Aedes albopictus), al căror areal iniţial de existenţă îl reprezentau regiunile tropicale şi subtropicale din Asia de Sud-Est, precum şi America de Sud.

Potrivit expertului, ouăle acestor ţânţari ajung de pe alte continente în Europa împreună cu mărfuri din containere de transport. 'Dacă în momentul când containerul este descărcat plouă sau aerul este suficient de umed, aceste insecte eclozează. În acest fel ţânţari-tigru ajung în special în Italia, de unde turiştii îi împrăştie pe întreg continentul european', explică Becker. Potrivit acestuia, în Germania insectele sunt aduse de cei care se odihnesc la lacul Garda, situat în nordul Italiei.

'Dacă în Germania vor ajunge din ce în ce mai mulţi ţânţari-tigru, în stare să propage de exemplu febra Nilului de Vest sau febra dengue, Germania ar putea deveni pentru ei un mediu de trai obişnuit', atenţionează biologul.

Inundaţiile din iunie, care au cuprins importante teritorii în estul şi sud-estul Germaniei, contribuie şi la dezvoltarea populaţiilor celor mai obişnuite specii de ţânţari, caracteristice pentru Europa. 'Acolo unde au ieşit din matcă Dunărea şi Elba, se poate vorbi despre o adevărată calamitate. În decursul unei singure zile, în aceste zone un om este muşcat de sute de ţânţari, este aproape imposibil să stai în aer liber', afirmă Becker.

Astfel, dacă în timpul inundaţiilor cea mai deficitară marfă din Germania erau cizmele de cauciuc şi sacii cu nisip, acum se poate vorbi despre o acută penurie de soluţii anti-ţânţari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură