Germania desfăşoară la adresa Rusiei o 'realpolitik' duplicitară

'Colaborăm cu acele guverne care se află la putere' - a punctat recent secretarul de stat american Hillary Clinton eternele principii ale aşa-zisei 'realpolitik'.
(photos.com)
Epoch Times România
05.09.2012

'Colaborăm cu acele guverne care se află la putere' - a punctat recent secretarul de stat american Hillary Clinton eternele principii ale aşa-zisei 'realpolitik'. De altfel, ceea ce este just pentru o mare putere mondială precum SUA în raport cu Orientul Mijlociu (OM), poate fi just şi pentru o putere de talie medie precum Germania în raport cu Rusia, subliniază publicaţia germană Die Welt.

Potrivit cotidianului menţionat, Germania contemporană desfăşoară faţă de Rusia o politică de două feluri: una - plecând de la autorespect, a doua - plecând de la propriile interese.

O şcoală politică este orientată spre valori şi se plânge, chiar dacă fără rezultat, de lipsa unei stat de drept în Rusia, de duritatea manifestată de putere în transpunerea în viaţă a deciziilor sale, de cinismul autorităţilor şi de aparenţa alegerilor parlamentare, stabileşte graniţe morale şi încearcă să intre cât mai puţin în contact cu 'ciudatul vecin'. A doua şcoală, adânc înrădăcinată în interese economice demult stabilite, este la curent cu bolile cronice ale justiţiei ruseşti, ia măsuri de securitate corespunzătoare şi s-ar bucura pentru nişte rapoarte mai transparente privind mersul lucrurilor, pentru o bază legislativă mai sigură şi un mediu mai binevoitor, din Moscova până în Siberia vestică, dar ştie că acest lucru este dificil de obţinut din interiorul Rusiei şi total imposibil din exterior.

În opinia Die Welt, aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) oferă speranţe la ameliorarea situaţiei, deoarece 'orice bază internaţională aduce progres' şi conferă forţă adepţilor reformei.

Două şcoli ideatice şi două feluri de politică, însă în joc sunt doar interese. O şcoală mizează pe pace între statele democratice, pe un nivel de moralitate mai ridicat şi pe caracterul molipsitor al bunului exemplu, alta - pe un business prosper în ambele direcţii, când spre Germania vin petrol şi alţi combustibili, iar spre Rusia - autoturisme de clasa premium.

Potrivit cotidianului german, aceste contradicţii vor trebui suportate şi pe viitor. Rusia ar putea fi pedepsită prin anularea 'Dialogului de la Sankt Petersburg' (cunoscut forum ruso-german) şi prin alte gesturi de protest social, însă rămâne întrebarea dacă în acest fel ar putea fi, de exemplu, asigurată o justiţie corectă pentru membrele trupei rock Pussy Riot sau eliberat Mihail Hodorkovski.

Die Welt aminteşte că dualitatea a fost întotdeauna caracteristică relaţiilor ruso-germane: 'înainte de Primul Război Mondial, între cele două războaie, în timpul războiului rece şi astăzi'. Astfel, asupra afacerii cu URSS în vederea construcţiei de oleoducte au insistat, în 1970, cercurile de afaceri germane: din punct de vedere economic, decizia era prezentată ca o soluţie împotriva şantajului din partea ţărilor din OM, iar din punct de vedere politic şi moral - ca o contribuţie la detensionarea politică.

Cel care doreşte să aducă pe calea dreaptă Rusia lui Putin pune speranţa mai presus de experienţă, subliniază cotidianul german. Însă, refuzul de a avea cu Rusia orice fel de relaţie nu duce nicăieri. Germania şi Rusia au interese comune în domeniul securităţii, de la petrol până la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, de la Siria şi Iran până la Coreea de Nord. Cu Rusia este greu, dar fără Rusia ar fi şi mai greu, conchide Die Welt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor