Preţul la gaz, o redutabilă armă politică a Rusiei

Reducerea preţului la gaz înseamnă, se pare, mai mult decât 'interesele comune' ale Uniunii Europene (UE).
(photos.com)
Epoch Times România
04.09.2012

Reducerea preţului la gaz înseamnă, se pare, mai mult decât 'interesele comune' ale Uniunii Europene (UE). Luni, 27 august, Bulgaria a semnat un protocol cu monopolul rus Gazprom în vederea construirii pe teritoriul său a unei părţi din gazoductul South Stream - proiectat de Kremlin în scopul livrării directe de gaz spre Europa de Sud-Vest, ocolind ţările care sunt 'adversari politici' ai Moscovei, şi al zădărnicirii planului european privind utilizarea de resurse energetice din Asia Mijlocie, plan aprobat de Comisia Europeană. În rândul 'adversarilor politici' ai Moscovei, publicaţia italiană Il Legno Storto include România, Republica Moldova şi Ucraina.

După cum se precizează în nota oficială, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a semnat cu Ministerul Economiei, Energeticii şi Turismului al Bulgariei un protocol al acordului cu privire la realizarea infrastructurii South Stream. Astfel, părţile au convenit asupra parametrilor tehnici şi a traseului exact al gazoductului pe teritoriul bulgar.

Decizia guvernului bulgar, care complică desfăşurarea politicii de diversificare a importurilor de gaz elaborată de UE în scopul diminuării dependenţei Bătrânului Continent faţă de gazul rusesc, a fost alimentată de reducerile oferite de Gazprom la gazul pe care Sofia îl importă începând din 1 aprilie 2012. Potrivit ministrului bulgar în domeniu, Delian Dobrev, Bulgaria a primit o reducere de 11%, care se va menţine în vigoare până la începutul anului viitor.

Un comportament opus Bulgariei l-a demonstrat Ungaria, continuă publicaţia italiană, preluată de Inosmi.ru. Premierul ungar Viktor Orban încearcă să-şi impună controlul direct asupra sectorului energetic al ţării, pentru a evita un control direct sau indirect din partea Rusiei, cum se întâmplă în Germania, Slovacia şi Slovenia.

Astfel, în 28 august Orban a făcut publică intenţia guvernului ungar de a răscumpăra acţiunile companiei germane E.On, pe care aceasta le deţine în sistemul energetic al Ungariei. Premierul Orban intenţionează să monitorizeze sectorul energetic al ţării, să garanteze aprovizionarea directă cu gaz a populaţiei şi să aibă o poziţie mai puternică în negocierile cu Gazprom.

În timpul guvernării socialiste, în 2005, Budapesta a acceptat să participe la gazoductul South Stream şi să ofere dreptul la construirea infrastructurii ruseşti pe teritoriul ungar. Însă, atunci când, în 2010, la putere a venit Orban, decizia de participare a Ungariei la acest 'gazoduct ortodox' a fost îngheţată, deoarece premierul a preferat să sprijine proiectul Nabucco, elaborat de Comisia Europeană pentru o livrare directă de gaz din Azerbaidjan în Europa. Rusia se opune acestui proiect, precizează Il Legno Storto.

Ungaria a făcut o alegere îndrăzneaţă, însă în viitorul apropiat Budapesta se va confrunta cu un şantaj energetic din partea Gazprom, care ar putea, ca replică la sprijinul acordat de aceasta planului energetic al UE, să majoreze tarifele la gaz, prognozează publicaţia italiană.

Utilizarea livrărilor de gaz în calitate de armă politică pentru dezbinarea Europei constituie o tactică obişnuită a Moscovei. La ora actuală, cel mai mult plătesc pentru gaz ţări care se opun politicii Kremlinului, precum sunt în UE Polonia şi Lituania, iar în afara UE - Republica Moldova şi Ucraina, mai constată cotidianul italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor