Germania cumpără “Panama Papers” plătind cinci milioane de euro

Pe lângă faptul că va elucida modalităţi de finanţare a numeroase infracţiuni, Ministerul Finanţelor german speră să obţină dovezi privind potenţiali evazionişti germani.
Mioara Stoica
05.07.2017

alte articole

Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)
Mioara Stoica
05.07.2017

Germania nu a ezitat să investească 5 milioane de euro în lupta împotriva fraudei fiscale şi să cumpere cu ei aşa numitele “Panama Papers”. Documentele au fost divulgate iniţial, în 2016, de un ziar german, care a împărtăşit ulterior datele cu o reţea globală de jurnalişti de investigaţie.

Documentele dovedesc existenţa unei reţele de evaziune fiscală având ca bază un birou de avocaţi panamez. “Panama Papers” cuprind 11,5 milioane de documente furate de la această firmă de avocatură panameză, Mossack Fonseca, unele documente datând din anii 1970. Documentele detaliază informaţii financiare private privind peste 214.488 de entităţi offshore.

Biroul Poliţiei Judiciare Federale germane este organismul oficial responsabil pentru achiziţionarea şi transferarea imediată a acestor documente la Ministerul de Finanţe, astfel încât datele care indică, de asemenea, modalităţi de finanţare a diferitelor infracţiuni, să servească la descoperirea potenţialilor evazionişti germani.

Publicarea parţială a “Panama Papers” a condus la numeroase investigaţii la nivel mondial şi la o dezbatere privind paradisurile fiscale şi spălările de bani, dar nu au fost publicate integral şi Germania – la fel ca şi Danemarca - a considerat că merită să tragă firul până la capăt. Personalităţi politice cum ar fi Vladimir Putin sau Mauricio Macri, sau regizorul Pedro Almodóvar şi stele mondiale ale fotbalului ca Leo Messi, au fost marcate de rapoartele mass-media de mare impact, motiv pentru care Germania suspectează că există o reţea criminală de exploatat în această documentaţie.

În luna august 2016, Ministerul de Finanţe german a creat o nouă divizie numită „Departamentul VII A3” sau „Unitatea de Informaţii Financiare”, dedicată combaterii spălării banilor şi finanţării activităţilor teroriste, care vor fi primele de examinat. Deşi nu există cifre exacte, Ministerul de Finanţe are rapoarte care estimează că în fiecare an sunt spălate între 20.000 şi 100.000 de milioane de euro în ţară, pe care ministrul de Finanţe, Wolfgang Schäuble este dispus să le urmărească.

La scurt timp după atacurile din 11 septembrie 2001 la New York, Biroul Poliţiei Judiciare Federale americane a creat o unitate specială de combatere a spălării banilor, dar experienţa a arătat că activitatea celor 25 de agenţii care au fost atribuite la momentul respectiv nu au fost suficiente. Experţii de la Bundeskriminalamt (BKA), poliţia federală germană, au putut detecta în 2014 un total de 24.054 mişcări suspecte, care nu au fost urmărite de către procurori, trei dintre ele având legătură cu presupuse activităţi teroriste. Şi alte rapoarte independente, cum ar fi cel de Oxfam, sugerează că în paradisuri fiscale ar fi mai mult de 7,6 trilioane de dolari.

În afară de achiziţionarea de documente, Germania a stabilit contacte cu autorităţile din Panama, pentru a deschide calea la investigaţii. Ministerul Public din Panama a confirmat săptămâna trecută că procurorii germani au călătorit în ţară pentru a se întâlni cu omologii lor locali, pentru a ajunge la un acord privind cooperarea în documentele „complexului” caz numit “Panama Papers”. Delegaţia germană a avut o întâlnire cu o comisie de la Fiscalía Segunda Especializada Contra la Delincuencia Organizada care investighează cazul societăţilor „offshore“ în Panama.

Potrivit organizaţiei care luptă împotriva evaziunii fiscale, Tax Justice Network (TJN), Statele Unite ale Americii se află în fruntea listei ţărilor în care se sustrag impozitele, urmate de Brazilia, Italia, Rusia şi Germania. Dimensiunea economiei negre în Germania ar fi, conform acestei organizaţii, de 16% din PIB, de două ori mai mult ca în Statele Unite în termeni procentuali, dar la paritate cu naţiunile cele mai dezvoltate ale Uniunii Europene, cum ar fi Franţa sau Regatul Unit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor