Panama Papers dezvăluie conexiunea a peste 6.000 de ruşi cu companii offshore

Mai mult de 6.000 de persoane fizice şi juridice din Rusia deţin sau gestionează companii offshore, potrivit datelor publicate online de către Internaţional Consortium of Investigative Journalists.
Sediul firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama City. (Captură Foto)
Gina Zaragiu
12.05.2016

O echipă globală de reporteri de investigaţie a facilitat la 9 mai accesul la baza de date completă a entităţilor offshore, extrase din ancheta scurgerilor offshore anterioare şi documentele aşa-numitei Panama Papers - o scurgere foarte mare de documente de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca.

Baza de date conţine informaţii despre 320.000 companii offshore din întreaga lume şi include 11.516 firme offshore şi 6.285 de persoane conectate cu Rusia.

Aceste descoperiri fac Rusia una dintre ţările cu cel mai mare număr de cetăţeni conectaţi la entităţi offshore, potrivit ziarului Vedomosti.

Pentru comparaţie, 643 de persoane fizice şi juridice din Ucraina deţin companii offshore. În Marea Britanie, numărul lor este 5.676. Statele Unite ale Americii are 7.325 nume înregistrate în baza de date offshore.

Publicarea bazei de date survine la o lună după ce Internaţional Consortium of Investigative Journalists a lansat o anchetă bazată pe scurgerea a 11,5 milioane de documente ale firmei Mossack Fonseca.

Cea mai mare scurgere înregistrată vreodată de companii offshore şi oamenii din spatele lor au arătat conexiuni cu 12 lideri (actuali şi foşti) din lume, familiile şi asociaţii acestora, precum şi un număr de oameni de afaceri şi personalităţi publice.

Printre ruşii menţionaţi în anchetă se află violoncelistul şi prietenul apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, Serghei Roldugin, care se presupune că deţine un număr de companii offshore cu fluxuri de numerar de 2 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, în timp ce în unele ţări, publicarea documentelor Panama Papers a dus la scandaluri imense, în Rusia, scurgerea nu a avut implicaţii şi a atras foarte puţină atenţie.

Un studiu efectuat de organizaţia Levada a arătat că mai mult de 50 la sută dintre ruşi nu au auzit de Panama Papers şi conţinutul lor, care poate fi atribuită în parte faptului că acest caz nu a fost deloc mediatizat de mass-media de stat.

Între timp, scurgerea a evocat o reacţie de nemulţumire la Kremlin.

Înainte de lansarea anchetei, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a avertizat că jurnaliştii pregăteau un "atac de informaţii" la adresa lui Putin şi că raportul a fost "plătit".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor