Procurorii panamezi percheziţionează biroul firmei de avocatură Mossack Fonseca

Ărocurorul general din Panama a percheziţionat biroul firmei de avocatură Mossack Fonseca pentru a căuta dovezi legate de presupusele activităţi ilegale. Firma a negat că ar fi făcut ceva ilegal.
Sediul firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama   City.
Sediul firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama City. (Captură Foto)

Poliţia naţională panameză a declarat marţi că efectuează cercetări la sediul firmei Mossack Fonseca pentru a găsi documente “care ar putea dovedi o posibilă utilizare a firmei pentru desfăşurarea de activităţi ilegale”.

Firma de avocatură panameză aflată în centrul scandalului “Panama Papers”, a fost acuzată de evaziune fiscală şi fraudă. Divulgarea a peste 11,5 milioane de documente a fost adusă în atenţia publicului în 3 aprilie, aruncând lumină asupra modului în care numeroşi politicieni de rang înalt, şefi de stat, oameni de afaceri puternici au folosit companii offshore pentru a-şi ascunde averile.

Ca urmare, premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a demisionat şi presiunea a crescut de asemenea asupra altor lideri ai lumii şi a rudelor lor, inclusiv premierul britanic David Cameron, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping.

Mossack Fonseca neagă acuzaţiile

Sub comanda procurorului Javier Caravallo, care este specializat în crima organizată şi spălare de bani, ofiţerii de poliţie panamezi şi maşinile de patrulă ale poliţiei au înconjurat sediul firmei Mossack Fonseca în după amiaza zilei de marţi.

Raidul a avut loc doar la o zi după ce procurorii specializaţi în proprietate intelectuală au vizitat sediul firmei de avocatură pentru a investiga afirmaţiile acesteia că un atac cibernetic a fost responsabil pentru masiva divulgare de documente.

Firma, care este specializată în înregistrarea companiilor offshore, a depus o plângere privind breşa în sistemul său de securitate cu puţin timp înainte ca primele rapoarte media să fi dezvăluit că politicieni, celebrităţi şi companii din întreaga lume şi-au ascuns active în conturi offshore şi companii paravan.

Ramon Fonseca, unul dintre fondatorii firmei Mossack Fonseca, insistă că firma sa nu a încălcat nicio lege, nu a distrus niciun documente şi că toate operaţiunile sale au fost legale.