Germania cere Rusiei să implementeze pacea în Siria şi Ucraina

Ministrul german de Externe a cerut Rusiei să finalizeze un acord de încetare a focului în Siria cu SUA. Cancelarul Angela Merkel a discutat despre situaţia din Siria cu preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri ce a avut loc cu ocazia summitului G20 din China.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.09.2016

Adresându-se în timpul unei vizite efectuate în capitala norvegiană Oslo, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a subliniat urgenţa livrării de ajutoare umanitare către sirienii asediaţi din oraşul Alep.

Steinmeier a declarat reporterilor că un acord de încetare a focului în Alep este o condiţie necesară pentru ca opoziţia siriană să fie de acord să se întoarcă la masa negocierilor.

“SUA şi-a prezentat oferta. Rusia poate acum să demonstreze că este interesată cu adevărat de soluţionarea războiului din Siria”, a declarat Steinmeier grupului media german Funke Mediengruppe, într-un interviu ce va fi publicat astăzi.

“Moscova ştie, precum toţi ceilalţi, că nu există nicio soluţie militară pentru conflictul din Siria”, a adăugat ministrul german, evidenţiind faptul că încheierea luptelor nu depinde doar de Moscov, ci şi de “ceilalţi jucători din interiorul şi afara Siriei care doresc doar să continue luptele”.

Ucraina

Întâlnindu-se cu preşedintele rus Vladimir Putin la summitul G20 din China, cancelarul german Angela Merkel a discutat cu acesta, printre altele, şi despre situaţia umanitară din Siria, a confirmat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al guvernului german.

De asemenea, cei doi lideri au discutat şi despre situaţia din estul Ucrainei. Un acord de încetare a focului între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale din Kiev a fost semnat la Minsk în februarie 2015, dar multe dintre prevederile sale încă nu au fost implementate şi regimul de încetare a focului rămâne fragil.

A fost prima întâlnire dintre Merkel şi Putin în ultimele câteva luni.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi începerea conflictului separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014. Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Moscova de implicare directă în luptele din estul ucrainean, o acuzaţie negată cu tărie de Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor