Putin vizitează Crimeea în timp ce Ucraina se pregăteşte pentru o invazie

Liderul de la Kremlin s-a deplasat vineri în Crimeea pentru a discuta despre situaţia tensionată din fosta peninsulă ucraineană. Vladimir Putin a acuzat Kievul că încearcă să destabilizeze situaţia din Crimeea.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a zburat vineri în peninsula ucraineană anexată Crimeea, la o zi după organizarea unui exerciţiu militar acolo. El a declarat că speră că Ucraina va recurge la “bunul simţ” când vine vorba de soluţionarea unei crize diplomatice în privinţa peninsulei.

La doi ani după ce trupele ruseşti au ocupat peninsula Crimeea, aceasta este din nou în centrul unor tensiuni internaţionale. Săptămâna aceasta preşedintele rus a acuzat Kievul că a trimis trupe ucrainene pentru a se infiltra în peninsula de la Marea Neagră, adăugând că acestea s-au luptat cu soldaţii ruşi.

Kievul, care este implicat de asemenea într-un conflict vechi de doi ani împotriva separatiştilor pro-ruşi în două dintre provinciile sale estice, a negat orice implicare în incidentul de la frontieră şi a declarat că nu este vorba decât de o invenţie a Moscovei care ar putea fi folosită ca un pretext pentru o nouă invazie rusească.

Putin a folosit o retorică ameninţătoare, promiţând “contramăsuri” nespecificate şi a ordonat o comasare a forţelor militare înaintea unui exerciţiu militar masiv ce va avea loc luna viitoare.

El a comentat din nou vineri despre actuala criză, în deschiderea unei întâlniri a Consiliului său de Securitate la o bază aeriană din apropierea portului Sevastopol.

„Este clar faptul că ne-am adunat dintr-un motiv binecunoscut, după renumitul incident, după ce am oprit încercările sabotorilor militari ucraineni să pătrundă în teritoriul (nostru)”, a declarat liderul rus.

„Judecând situaţia, partenerii noştri din Kiev au decis să tensioneze situaţia. Suntem familiari cu această metodă de tensionare. Este veche şi uneori a fost folosită cu succes.

„Sper că aceasta nu va fi o alegere finală... şi că bunul simţ va învinge”, a adăugat Putin.

Exerciţii militare

Marina rusă şi forţele terestre ruseşti au participat joi la un exerciţiu de logistică care precede un exerciţiu militar mai amplu planificat pentru luna septembrie. În cadrul exerciţiului de ieri, soldaţii ruşi au exersat mutarea de echipamente militare şi soldaţi în Crimeea, deja una dintre cele mai militarizate zone ale lumii.

Flota rusă din Marea Neagră, aproximativ 2.500 de soldaţi şi aproximativ 350 de vehicule blindate au fost implicate în exerciţiul de joi, care a avut loc şi în contextul amplificării tensiunilor din estul Ucrainei, unde armistiţiul ce a dus la reducerea intensităţii luptelor pare să fie din ce în ce mai fragil.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat joi că nu exclude introducerea legii marţiale şi un nou val de mobilizare militară dacă nu se va calma conflictul din estul Ucrainei.

În acelaşi timp, Putin a acuzat vineri guvernul ucrainean că încearcă să destabilizeze Crimeea pentru a devia atenţia de la eşecul său în vederea implementării acordului de pace semnat anul trecut la Minsk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe