Rusia desfăşoară un exerciţiu militar masiv neanunţat

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat lansarea unui exerciţiu militar la scara mare pentru verificarea gradului de pregătire de luptă a forţelor armate ale Federaţiei Ruse, conform Kremlinului.
Soldaţi ruşi.
Soldaţi ruşi. (Captură Foto)

Armata rusă a lansat un exerciţiu militar neprevăzut în câteva districte apropiate de graniţa cu Ucraina şi statele baltice, plasând trupele terestre, forţele aeriene şi maritime în stare de luptă pentru posibile operaţiuni viitoare.

“În conformitate cu decizia comandantului suprem al forţelor armate ale Federaţiei Ruse [Vladimir Putin], o inspecţie a fost lansată astăzi”, a precizat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu într-o declaraţie televizată.

El a adăugat că soldaţii din districtele militare sudic, central şi vestic al ţării, precum şi forţa aeriană, flota nordică şi trupele aeropurtate se află în stare de luptă începând cu orele 0400 GMT.

Mişcarea are loc la doar două zile după ce vicepreşedintele american Joe Biden a promis suportul Washingtonului pentru naţiunile baltice Letonia, Lituania şi Estonia împotriva a ceea ce el a descris a fi orice act de agresiune din partea Rusiei în Europa.

“Suntem serioşi în ceea ce declarăm. Nu ne-am retras niciodată dintr-un angajament pe care ni l-am luat”, a declarat Biden după o întâlnire cu preşedintele leton Raimonds Vejonis, preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite şi omologul lor eston Toomas Hendrik Ilves.

Mai mult, relaţiile dintre Rusia şi NATO, pe de o parte, şi SUA, pe de altă parte, s-au tensionat constant din cauza crizei din Ucraina.

În timp ce guvernul din Kiev şi aliaţii săi occidentali au acuzat Moscova de implicare în războiul separatist din estul Ucrainei, Kremlinul a negat cu tărie acuzaţiile.

La rândul său, Rusia a criticat politica de expansiune a NATO şi includere a ţărilor din regiunea vestică a Balcanilor, susţinând că mişcarea afectează în mod direct interesele strategice ale Moscovei în Balcani.

În 30 mai 2016, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat planuri de staţionare, prin rotaţie, a unei forţe militare în apropierea graniţei cu Rusia.

“NATO a decis să îşi crească prezenţa în partea estică a alianţei şi am decis ca această prezenţă să fie una multinaţională şi pe bază de rotaţie”, a precizat Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe