Ucraina deschide o investigaţie împotriva lui Şoigu şi a altor oficiali ruşi

În contextul amplificării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, Kievul a decis să deschidă o investigaţie vizând mai mulţi oficiali ruşi, care sunt suspectaţi de implicare în activităţi ce au subminat securitatea naţională.
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.08.2016

Biroul Procurorului General al Ucrainei a lansat o investigaţie care vizează 20 de oficiali de rang înalt ruşi, inclusiv pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutsenko a declarat luni că oficialii ruşi sunt suspectaţi de implicare în infracţiuni contra securităţii naţionale ucrainene. El a mai susţinut că autorităţile intenţionează să obţină mandate internaţionale pentru arestarea lor.

Lista îi include pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi doi adjuncţi ai săi, consilierul economic al Kremlinului, Serghei Glaziev, fost delegat prezidenţial în Crimeea, şi alţi oficiali de top.

Tensiuni amplificate

Preşedintele rus Vladimir Putin a zburat vineri în peninsula ucraineană anexată Crimeea, la o zi după organizarea unui exerciţiu militar în zonă. El a declarat că speră că Ucraina va recurge la “bunul simţ” când vine vorba de soluţionarea unei crize diplomatice în peninsulă.

La doi ani după ce trupele ruseşti au ocupat peninsula Crimeea, aceasta este din nou în centrul unor tensiuni internaţionale. Săptămâna aceasta preşedintele rus a acuzat Kievul că a trimis trupe ucrainene pentru a se infiltra în peninsula de la Marea Neagră, adăugând că acestea s-au luptat cu soldaţii ruşi.

Kievul, care este implicat, de asemenea, într-un conflict vechi de doi ani împotriva separatiştilor pro-ruşi în două dintre provinciile sale estice, a negat orice implicare în incidentul de la frontieră şi a declarat că nu este vorba decât de o invenţie a Moscovei care ar putea fi folosită ca pretext pentru o nouă invazie rusească.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat săptămâna trecută că nu exclude introducerea legii marţiale şi un nou val de mobilizare militară dacă nu se va calma conflictul din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor