Nave greceşti trimise în apropierea celor turceşti în Mediterana. Armata greacă în alertă maximă

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)

Publicaţia grecească Ekathimerini transmite că „Forţele armate ale Greciei au fost plasate în stare de alertă de cel mai înalt nivel, cu unităţi ale Armatei Elene şi ale Forţelor Aeriene desfăşurate în zona mării, unde se aşteaptă forţe turceşti care sprijină activităţi de foraj”.

Evoluţia survine în momentul în care Marina Turcă escortează nava de explorare seismică, Oruc Reis, în apropierea sau în interiorul apelor teritoriale cipriote şi greceşti. Evoluţia este în prezent monitorizată îndeaproape de Egipt şi Grecia.

Luni, Marina Turcă a emis o notificare de navigaţie spunând că nava turcă va efectua foraje în estul Mediteranei în următoarele două săptămâni.

Ca răspuns, Ministerul de Externe grec a anunţat că Atena a cerut Turciei să oprească acţiunile ilegale în estul Mediteranei şi a etichetat activităţile ca fiind "provocatoare", atrăgând atenţia că subminează pacea şi securitatea în regiune.

„Grecia nu va accepta şantajul. Îşi va apăra suveranitatea”, se arată în declaraţia Ministerului de Externe grec.

"Când Oruc Reis însoţit de navele Marinei Turce a intrat pe platoul continental grecesc, navele de război greceşti au trimis mesaje la o frecvenţă de aproximativ 15 minute solicitând scoaterea navei din zonă", relatează Ekathimerini.

„Nava nu a răspuns, dar se deplasează cu o viteză redusă - similar cu cea adecvată pentru un proces de căutare - a pregătit cabluri pentru a le coborî pe fundul mării şi a continua activităţile de cercetare din zonă”, continuă raportul.

Până în prezent, Grecia a fost în măsură să prevină şi să întârzie explorarea de ţiţei şi gaze de către Turcia.

„Totuşi, potrivit surselor, activităţile exploratorii au fost imposibile din cauza zgomotului cauzat de numeroasele unităţi navale care navighează în zonă. Acest lucru se datorează faptului că explorarea acestui tip de zăcământ presupune transmiterea datelor de pe fundul mării şi zgomotul navelor face imposibilă această transmisie ”, scrie Ekathimerini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe