Germania ar putea trimite 1.200 de soldaţi în Siria

Guvernul german doreşte să obţină un mandat pentru o acţiune militară în Siria în acest an, conform şefului Statului Major al Armatei. El a declarat unui ziar german că soldaţii vor fi implicaţi în principal în operaţiuni de recunoaştere.
Volker Wieker, inspectorul general al forţelor armate germane. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.11.2015

Planul de participare a armatei germane în eforturile internaţionale de combatere a grupului jihadist Statul Islamic în Siria va presupune cea mai mare desfăşurare de soldaţi germani în străinătate, a declarat Volker Wieker, inspectorul general al forţelor armate germane.

“Din punct de vedere militar, aproximativ 1.200 de soldaţi vor fi necesari pentru a opera avioanele şi navele de luptă”, a declarat Wieker pentru ziarul Bild am Sonntag.

Wieker, ofiţerul cu cel mai înalt rang în cadrul Bundeswehr (Armata Federală), a precizat că desfăşurarea soldaţilor în Siria ar putea începe imediat după ce Parlamentul german va aproba mandatul pentru această operaţiune, adăugând că guvernul intenţionează să obţină un mandat până la sfârşitul acestui an.

Fără bombardamente germane

Inspectorul general a susţinut că nu crede că participarea germană în campania actuală de lovituri aeriene condusă de SUA împotriva Statului Islamic este esenţială în momentul de faţă, conform Deutsche Welle.

“Lucrul cel mai necesar este acela care are sens din punct de vedere militar. În acest caz, abilitatea noastră de a desfăşura [operaţiuni de] recunoaştere”, a declarat el.

Wieker a adăugat că avioanele de luptă germane Tornado vor fi de mare ajutor coaliţiei conduse de SUA în Siria.

El a afirmat că forţa aeriană germană va oferi între 4 şi 6 avioane de luptă Tornado care ar putea să fie staţionate în două locaţii, adăugând că au loc discuţii cu Iordania şi Turcia în privinţa utilizării bazelor aeriene din Incirlik şi Amman.

Guvernul german a anunţat joia trecută că va pune la dispoziţie avioane de recunoaştere Tornado şi o fregată pentru lupta împotriva Statului Islamic. Mişcarea are loc întrucât Franţa a cerut ajutor în lupta împotriva grupului jihadist, după ce acesta şi-ar fi asumat raspunderea pentru atacurile teroriste din Paris în 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

Opoziţie din partea stângii

O parte a comunităţii politice germane s-a opus deciziei de a interveni în Siria. Dietmar Bartsch, preşedintele Partidului de Stânga, şi-a exprimat scepticismul în privinţa existenţei unei soluţii militare la acest conflict.

“Trebuie să oprim Statul Islamic,dar aceasta s-ar putea realiza, de exemplu, prin mijloace financiare, prin fluxul armelor. Trebuie să punem capăt traficului ilegal de arme din această regiune. Nu putem înfrânge Statul Islamic cu bombe”, a declarat el.

Bartsch a adăugat că loviturile aeriene au ucis civili în Siria, lucru care, în schimb, inspiră tot mai mulţi oameni să se alăture Statului Islamic.

“Nu înţeleg de ce guvernul federal, de ce alte ţări, nu au învăţat nimic din Afganistan”, a menţionat el.

Preşedintele francez Francois Hollande a făcut apel pentru crearea unei coaliţii internaţionale ample pentru lupta împotriva extremiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor