Siria susţine că Erdogan a doborât avionul rusesc ca răspuns la subminarea afacerii cu petrol a fiului său

Armata turcă a doborât marţi bombardierul rusesc Su-24 în semn de răzbunare pentru subminarea afacerii cu petrol de contrabandă desfăşurată de fiul preşedintelui Erdogan, a susţinut un ministru sirian.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.11.2015

Ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zoubi, a declarat că petrolul introdus în Turcia a fost cumpărat de fiul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care deţine o companie petrolieră.

“Tot petrolul a fost livrat unei companii care aparţine fiului lui Recep Erdogan. Din acest motiv Turcia a devenit neliniştită atunci când Rusia a început să desfăşoare lovituri aeriene împotriva infrastructurii Statului Islamic şi după ce a distrus deja peste 500 de cisterne cu petrol. Acest lucru îi irită pe Erdogan şi asociaţii săi. Ei importă nu doar petrol ci şi grâu şi artefacte istorice, de asemenea”, a declarat al-Zoubi într-un interviu cu RIA Novosti.

La rândul ei, Moscova a cerut în repetate rânduri Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri suplimentare pentru a determina cine cumpără petrol de la militanţi.

“Faptul că atacul asupra avionului [rusesc] în spaţiul aerian sirian a avut loc fără niciun avertisment, după cum a raportat co-pilotul rus care a supravieţuit incidentului, confirmă din nou faptul că Turcia minte”, a mai susţinut ministrul sirian al Informaţiilor, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Marţi, un avion turcesc F-16 a doborât bombardierul rusesc la 4 km de graniţa turcă. Atât armata rusă cât şi cea siriană au afirmat faptul că avionul Su-24 nu a pătruns în spaţiul aerian turcesc şi că a fost doborât deasupra teritoriului sirian.

Turcia susţine contrariul, respectiv că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian în ciuda faptului că piloţii ruşi au fost avertizaţi de mai multe ori.

Preşedintele rus Vladimir Putin a descris incidentul ca un pumnal “înfipt în spate” de către “complici ai teroriştilor”.

Unul dintre cei doi piloţi ruşi a fost ucis de focul rebelilor sirieni aflaţi la sol, după ce s-a paraşutat din avionul lovit. Cel de-al doilea pilot a fost salvat după o operaţiune lungă de 12 ore.

Rusia desfăşoară din 30 septembrie o campanie de lovituri aeriene împotriva grupului jihadist Statul Islamic la cererea guvernului din Damasc. Dar SUA şi aliaţii, care desfăşoară o campanie paralelă şi separată de lovituri aeriene împotriva aceluiaşi grup militant, au declarat că operaţiunile militare ale ruşilor au vizat în principal poziţii ale rebelilor moderaţi care se opun regimului lui Assad şi sunt susţinuţi de Occident.

Războiul civil din Siria a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict între mai multe tabere care a implicat armata guvernamentală, forţele opoziţiei, militanţii Statului Islamic, luptători kurzi şi alte grupuri rebele. După mai mult de 4 ani de lupte şi vărsare de sânge, peste 250.000 de oameni au murit şi milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte zone din ţară sau în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor