Putin cere Franţei o hartă cu poziţiile rebelilor care se opun ISIL, pentru a nu le bombarda

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Franţei să traseze o hartă cu locurile unde operează grupurile care lupta împotriva Statului Islamic în Siria, pentru a nu le bombarda, a declarat vineri ministrul francez de Externe.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

Putin a căzut de acord cu omologul său francez Francois Hollande, în cadrul unei întâlniri desfăşurate joi la Kremlin, să atace Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL) şi grupurile jihadiste similare din Siria.

“El ne-a cerut să întocmim o hartă cu poziţiile forţelor care nu sunt teroriste şi care luptă împotriva Statului Islamic. El a promis că nu îi va bombarda după ce vom furniza acea hartă”, a declarat pentru RTL ministrul de Externe Laurent Fabius, care l-a însoţit la Moscova la Hollande.

Rusia desfăşoară din 30 septembrie o campanie de lovituri aeriene împotriva grupului jihadist Statul Islamic la cererea guvernului din Damasc. Dar SUA şi aliaţii, care desfăşoară o campanie paralelă şi separată de lovituri aeriene împotriva aceluiaşi grup militant, au declarat că operaţiunile militare ale ruşilor au vizat în principal poziţii ale rebelilor moderaţi care se opun regimului lui Assad şi sunt susţinuţi de Occident.

În plus, Fabius a declarat că Parisul ar putea trimite forţe speciale în Siria, adăugând totuşi că o astfel de decizie nu va fi făcută publică, arată Reuters.