Georgia: Preşedintele Mihail Saakaşvili 'a trecut la volanul maşinii personale, sub paza soţiei'
alte articole
Premierul Georgiei, Bidzina Ivanişvili, a continuat ofensiva la adresa poziţiilor şi împuternicirilor preşedintelui Mihail Saakaşvili. În ţară a fost iniţiată strângerea de semnături pentru desfăşurarea unui referendum cu privire la alegerea şefului statului de către parlament şi nu în cadrul unor alegeri naţionale. În acelaşi timp, Ivanişvili şi-a subordonat servicul de protecţie şi pază de stat şi cel al securităţii externe, care până acum se aflau sub controlul direct al preşedintelui. În replică, Saakaşvili a renunţat cu totul la pază şi s-a mutat la volanul propriului autoturism electric - notează vineri cotidianul rus Kommersant.
Imediat după eşuarea noii runde de negocieri cu privire la iniţierea unei reforme constituţionale care să-l lase pe preşedinte fără dreptul de a forma independent guvernul, premierul georgian şi-a reînnoit atacul frontal asupra poziţiilor preşedintelui. Ivanişvili a emis un decret privind numirea fostului său bodyguard, Anzor Ciubinidze, şef al serviciului de protecţie şi pază de stat, serviciu care se ocupă inclusiv cu paza preşedintelui şi a palatului prezidenţial. Înainte acest post era ocupat de Temur Djanaşia, unul dintre oamenii de încredere ai lui Saakaşvili. Însă, după recenta decizie a parlamentului privind subordonarea acestui serviciu guvernului, premierul are posibilitatea de a-l numi pe şeful acestuia, chiar dacă nu s-a folosit de această opţiune înainte de demararea negocierilor privind amendamentele constituţionale.
Drept urmare, Saakaşvili s-a pomenit cu totul fără pază, iar preşedintele georgian a decis să circule de acum înainte doar cu autoturismul personal, care 'nu are nevoie de benzină de la stat'. Pentru a ajunge miercuri la aeroport, în scopul plecării într-o vizită de lucru în Azerbaidjan, Mihail Saakaşvili a urcat personal la volanul maşinii, fiind însoţit doar de soţia sa Sandra Rulofs. Serviciul de presă al Administraţiei prezidenţiale georgiene a difuzat imagini video cu drumul cuplului prezidenţial prin oraş.
Odată ajuns la aeroport, Saakaşvili le-a declarat jurnaliştilor că nu vede în noul său stil de comportament nimic extraordinar. 'Am decis să conduc personal. Circul în acest fel de o săptămână şi doar cu maşina proprie', a explicat preşedintele Georgiei. Totodată, el a confirmat că nu intenţionează să se mai folosească de serviciile pazei de stat. 'Mă va apăra Sandra', a anunţat Saakaşvili, arătând spre consoarta sa.
Acest comportament al lui Mihail Saakaşvili a stârnit indignarea oponenţilor săi, care l-au acuzat pe şeful statului de 'publicitate ieftină'. 'Paza preşedintelui este prevăzută prin lege, vrea sau nu vrea Saakaşvili acest lucru. Un asemenea comportament aduce a sabotaj şi provocare', a declarat pentru Kommersant deputatul Zviad Dzidziguri, reprezentant al coaliţiei 'Visul georgian', aflată la guvernare.
În acelaşi timp, premierul a decis să-şi subordoneze servicul de securitate externă, care până de curând a fost condus de unul dintre apropiaţii preşedintelui, Ghela Bejuaşvili. 'Este evident că premierul îl lasă pe Saakaşvili fără ultimele pârghii de influenţă asupra politicii interne şi externe, dar şi asupra situaţiei operative din ţară', explică expertul David Avalişvili de la Global News.
Urmări şi mai serioase ar putea avea iniţiativa privind schimbarea modului de alegere a preşedintelui. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat joi un grup de iniţiativă care şi-a anunţat intenţia de a strânge 200.000 de semnături necesare pentru organizarea unui referendum privind renunţarea la alegerile prezidenţiale naţionale şi alegerea şefului statului de parlament.
Puţini se îndoiesc de faptul că în spatele grupului de iniţiativă se află premierul Ivanişvili şi majoritatea coaliţiei 'Visul georgian', care se pronunţă pentru modelul parlamentar de conducere. Bidzina Ivanişvili a numit chiar un candidat propriu pentru funcţia de 'preşedinte parlamentar': în opinia sa, aceasta i se potriveşte cel mai bine cunoscutului specialist în drept constituţional Vahtang Hmaladze.
Partidul prezidenţial 'Mişcarea Naţională Unită', care speră să-şi ia revanşa în timpul alegerilor prezidenţiale ce se vor desfăşura în octombrie, militează pentru menţinerea actualului model de alegeri, iar în acest demers el va putea obţine un neaşteptat aliat în 'Democraţii liberi', care fac parte din coaliţia aflată la guvernare. Liderul lor, Irakli Alasania, se bucură, potrivit reputatului serviciu sociologic Gorbi, de cea mai mare cotă de popularitate dintre toţi posibilii candidaţi la preşedinţia Georgiei, conchide Kommersant.