Tiraspolul face primul pas spre integrare în Rusia: solicită adoptarea rublei ruseşti
alte articole
Transnistria a început consultările cu Rusia cu privire la introducerea în circulaţie pe teritoriul regiunii a rublei ruseşti. Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat că introducerea rublei va fi unul dintre primii paşi 'spre realizarea voinţei populaţiei transnistrene', exprimate în cadrul referendumului din 2006, privind unirea cu Federaţia Rusă, notează, vineri, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Iniţiativa privind adoptarea rublei ruseşti îi aparţine Consiliului Suprem al republicii separatiste. 'Proiectul corespunzător a fost elaborat şi aprobat de preşedinte, iar guvernatorul Băncii Centrale transnistrene, Eduard Kosovski, a declarat că va demara consultări în acest sens cu Banca Centrală a Rusiei', a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta preşedintele comisiei parlamentare pentru relaţii externe, Dmitri Soin, subliniind că 'problema a trecut la un nivel practic'.
Eduard Kosovski a explicat pentru cotidianul rus menţionat că este vorba despre 'circulaţia paralelă în regiune a rublelor rusă şi transnistreană şi utilizarea monedei ruseşti în activitatea economică externă a Tiraspolului'. Însă, după implementarea parţială va veni şi înlocuirea totală a rublelor transnistrene cu cele ruseşti, este convinsă populaţia locală.
Nu este pentru prima dată când Tiraspolul încearcă să introducă în circulaţie banii ruseşti pe teritoriul regiunii. Despre o asemenea perspectivă s-a vorbit activ în 2006, în ajunul referendumului pe care îl invocă acum liderul transnistrean. La acea dată, majoritatea celor care au participat la plebiscit s-au pronunţat pentru independenţa faţă de Republica Moldova şi ulterioara aderare la Rusia.
Evgheni Şevciuk a subliniat că Federaţia Rusă este 'principalul aliat politic' al republicii transnistrene şi 'unul dintre principalii parteneri comerciali'. 'Pentru agenţii economici din Transnistria implementarea rublei ruseşti va contribui la minimalizarea pierderilor legate de schimbul valutar'. Totodată, Şevciuk a atenţionat că pentru realizarea scopurilor propuse este necesar să se desfăşoare consultaţii corespunzătoare şi să se ajungă la un acord cu Federaţia Rusă. Reprezentanţi ai Consiliului Suprem al regiunii sunt de părere că asemenea consultaţii se desfăşoară deja, şi nu doar la nivelul băncilor: Şevciuk a avut miercuri o întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi 'a discutat acest subiect'.
'Fără banii ruseşti, care ajung în regiune sub formă de ajutor, se va prăbuşi domeniul social', afirmă directorul Centrului de cercetări strategice şi consultanţă politică 'Politicon', Anatol Ţăranu. 'Pentru Moscova, însă, a permite circulaţia rublei sale pe un teritoriu necontrolat înseamnă a se alege cu probleme suplimentare. După un timp, banii ruşi transferaţi spre Tiraspol vor intra în scheme semilegale. În afară de aceasta, pentru Rusia este vorba şi despre dificultăţi politice externe, astfel că într-un asemenea scenariu sunt interesaţi în principal oamenii care conduc astăzi în Transnistria, mai ales că în regiune se folosesc bani ruseşti, dar nu se plătesc impozite spre bugetul rus', subliniază Ţăranu.
Totodată, în opinia lui Ţăranu, 'declaraţia lui Şevciuk privind trecerea la moneda rusească are o semnificativă componentă politică'. Anatol Ţăranu amai subliniat că 'Şevciuk, devenit preşedinte nu după scenariul Moscovei, acum se încadrează în totalitate în acest scenariu'.
La rândul său, deputatul transnistrean Dmitri Soin afirmă că fundamentul politic al iniţiativei Tiraspolului privind introducerea în circulaţie a rublei ruseşti constă în faptul că populaţia din regiune sprijină tot ce este legat de Rusia. Potrivit lui Soin, 'Şevciuk şi Banca centrală a Transnistriei şi-au schimbat nu o dată poziţia în această problemă, însă populaţia doreşte şi trecerea la rubla rusă, şi integrarea în Rusia'. Soin este de părere că trecerea la rubla rusă - iniţial parţială, apoi totală - constituie începutul integrării Transnistriei în Federaţia Rusă, iar Moscova ar putea sprijini de această dată Tiraspolul, chiar dacă în 2006 şi 2009 a refuzat. Cauza - schimbarea situaţiei în primul rând în Republica Moldova, care se îndreaptă în direcţia Uniunii Europene (UE) şi a României, dar şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), subliniază Soin.
Dmitri Soin a precizat pentru Nezavisimaia Gazeta că astăzi în schimburile valutare din Transnistria - bancare şi cu numerar - domină dolarul: 'dolarizarea' pieţei valutare a regiunii est între 60 şi 80%.