Mihail Saakaşvili critică guvernul pentru prosternare în faţa ruşilor

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.02.2013

Şase specialişti ai Rospotrebnadzor (serviciul de control sanitar al Federaţiei Ruse) se află în prezent în Georgia, pentru a verifica fabricile de vin şi întreprinderile de îmbuteliere a apei minerale, în vederea posibilei admiteri a acestora pe piaţa rusă. Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu această inspecţie, fapt care nu împiedică delegaţia rusă să o continue. Între timp, o serie de experţi georgieni şi-au exprimat deja dubiile în legătură cu importanţa pieţei ruseşti pentru economia Georgiei, notează, joi, cotidianul Kommersant.

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a lansat, în cadrul unui interviu transmis marţi seara în direct de toate televiziunile din această ţară, critici foarte dure la adresa înalţilor funcţionari care îi primesc pe specialiştii de la Rospotrebnadzor. 'Însuşi Ghennadi Onişenko (şeful Rospotrebnadzor) nu ne-a acordat onoarea de a veni, deoarece, potrivit propriilor sale afirmaţii, îi consideră pe georgieni 'trântori' şi 'paraziţi', însă a venit o delegaţie, iar înalţii noştri funcţionari au început să facă sluj în faţa lor', şi-a exprimat Saakaşvili nemulţumirea.

Lui Mihail Saakaşvili scena descrisă i-a amintit de 'Revizorul' lui Gogol. 'Soseşte revizorul', a spus Saakaşvili în rusă, pentru a dezvălui apoi sufletul înaltului funcţionar rus. 'Ştim doar de ce are el nevoie: puneţi-i nişte bani în buzunar şi va pleca fericit', şi-a exprimat regretul liderul german, dând drept exemplu de comportament Germania.

'Şunculiţa şi salamul bavareze sunt livrate în Rusia, însă nu am auzit ca ruşii să fie admişi la fabricile din Bavaria şi în faţa lor să se facă sluj, îndemnând 'Bitte, bitte, russische revizore'', a strălucit preşedintele georgian cu cele câteva cuvinte în germană. Saakaşvili i-a sfătuit pe înalţii funcţionari georgieni să nu se mai prosterneze în faţa oaspeţilor din Rusia, 'să se elibereze de complexul sclaviei şi de dorinţa de a le face pe plac'.

În pofida criticilor acide ale liderului georgian, specialiştii ruşi continuă să inspecteze întreprinderile georgiene. 'Sper că aceste declaraţii nu vor influenţa activitatea colegilor din Rusia', a declarat directorul Agenţiei naţionale a vinului din Georgia, Levan Davitaşvili, care însoţeşte delegaţia Rospotrebnadzor.

Potrivit lui Davitaşvili, reprezentanţii serviciului condus de Onişenko au vizitat deja o mulţime de întreprinderi din regiunile estice ale ţării. 'Situaţia este în totalitate sub control. Ea este una de lucru şi prietenoasă. Noi răspundem tuturor întrebărilor lor, atât în ceea ce priveşte fabricile de vinuri, cât şi cu privire la întreprinderile pentru îmbutelierea apelor minerale 'Borjomi' şi 'Nabeglavi'', a anunţat Levan Davitaşvili.

De altfel, preşedintele Saakaşvili are susţinători şi în mediul experţilor. 'Se creează impresia că guvernul nostru este format din oameni nu foarte inteligenţi', declară Mihail Tavlehidze, expert în economie. 'Exportul de vin georgian spre toate ţările importatoare se ridică la numai 70 de milioane de dolari. Mai multă viţă de vie pur şi simplu nu poate creşte în Georgia, iar bugetul Georgiei este de 5,45 miliarde de dolari', subliniază expertul. Totodată, Mihail Tavlehidze şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu importanţa atât de mare pe care premierul georgian Bidzina Ivanişvili o acordă exportului în Rusia, 'unde locul vinurilor georgiene este demult ocupat'.

Specialiştii de la Rospotrebnadzor au fost primiţi şi de capul Bisericii Ortodoxe Georgiene, Ilia al II-lea. 'Sper că vinul şi apele minerale georgiene vor reveni în Rusia', a declarat Ilia al II-lea la finalul întrevederii, exprimându-şi făţiş dezacordul cu poziţia preşedintelui Saakaşvili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor