Tensiuni în Beijing. Tot mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi de partid

Un chinez de 41 de ani a fost arestat în urma atentatului de miercuri asupra unui sediu al partidului comunist, într-un oraş din nordul Chinei, atacul soldându-se cu un mort şi 8 persoane rănite, a relatat agenţia China Nouă vineri. În trecut au avut loc numeroase incidente de acest gen, în care cetăţenii nemulţumiţi au vizat instituţiile guvernamentale locale.
Membri ai poliţiei militare chineze mărşăluind în Piaţa Tiananmen din Beijing (Mark Ralston / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
08.11.2013

Un chinez de 41 de ani a fost arestat în urma atentatului de miercuri asupra unui sediu al partidului comunist, într-un oraş din nordul Chinei, atacul soldându-se cu un mort şi 8 persoane rănite, a relatat agenţia China Nouă vineri. În trecut au avut loc numeroase incidente de acest gen, în care cetăţenii nemulţumiţi au vizat instituţiile guvernamentale locale.

Feng Zhijun, care a mai fost condamnat în trecut, şi-a "mărturisit" vina pentru seria de explozii mici provocate cu dispozitive artizanale, care s-au soldat cu moartea unei persoane în faţa sediului partidului din Taiyuan, capitala provinciei Shanxi, a precizat agenţia China Nouă citând poliţia.

El a fost arestat vineri dimineaţa de către poliţişti, care au confiscat de la domiciliul şi din vehiculul lui, materiale folosite la confecţionarea unor dispozitive explozive, a precizat sursa citată.

Feng Zhijun a "mărturisit" ulterior că este autorul atentatului, potrivit agenţiei, care nu a precizat însă care era motivul atacului. Televiziunea de stat CCTV a anunţat de asemenea că bărbatul a trecut la "mărturisiri complete".

Presa oficială chineză nu a mediatizat atentatul, care a fost comis la câteva zile după ce un automobil de teren a intrat în mulţime şi a luat foc în Piaţa Tiananmen, omorând 5 persoane şi rănind alte aproximativ 40 de persoane.

Tensiunile sunt ridicate în urma acestui incidentul de la Beijing, considerat un atac terorist de autorităţile chineze, potrivit cărora ar fi fost provocat de extremiştii uiguri din regiunea de vest a Xinjiang.

Unele persoane care cunosc bine situaţia politică din China au emis ipoteza coform căreia este posibil ca aceste atacuri să fi fost pregătite cu grijă pentru a se opri orice reformă şi a se păstra mâna de fier timp de alţi câţiva ani, menţinând astfel puterea absolută a Partidului.

De luni de zile Xinjiang se află sub presiunea unor măsuri represive excepţionale, după ce, la începutul acestui an, noi violenţe au izbucnit în mai multe zone ale regiunii, din cauza tensiunilor între minorităţile etnice şi autorităţile chineze. Din iunie până în august cel puţin 400 de persoane au fost arestate, potrivit ziarului Xinjiang, unul dintre publicaţiile oficiale din zonă.

Grupurile de peste hotare consideră că cifrele sunt chiar mai mari. Congresul Uigur a cerut, miercuri 30 octombrie, deschiderea unei anchete internaţionale în China şi în Xinjiang pentru a verifica dacă incidentul din Piaţa Tiananmen este într-adevăr un act terorist şi nu doar o scuză a Beijingului pentru a justifica alte intenţii.

"Ne temem că acest lucru este o scuză pentru guvern de a aresta oameni nevinovaţi şi a spori represiunea împotriva uigurilor, astfel că, cerem ca grupurile internaţionale şi presa internaţională să fie lăsate libere pentru a investiga incidentul", a declarat Isa pentru AgiChina24.

The Global Times a raportat că victimele reale ale acestor accidente sunt locuitorii din Xinjiang, deoarece aceştia se pot aştepta la măsuri chiar mai represive în viitor .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor