SUA şi-au pierdut dreptul de vot în cadrul UNESCO
alte articole
Statele Unite şi-au pierdut dreptul de vot în cadrul UNESCO după ce un oficial a declarat că Washingtonul a ratat un termen important, la doi ani după oprirea cotizaţiilor către agenţie, în semn de protest faţă de decizia de a face Palestina membră a UNESCO, relatează vineri Associated Press.
Potrivit normelor UNESCO, Statele Unite au avut timp până vineri dimineaţa să reia finanţarea sau să prezinte o explicaţie pentru datoriile lor. În condiţiile în care niciunul dintre aceste evenimente nu a avut loc, SUA şi-au pierdut automat votul, explică un oficial UNESCO, care nu a fost autorizat să vorbească în public despre acest subiect.
Potrivit AP, pierderea votului va însemna că SUA nu vor mai putea participa la deciziile de finanţare pentru agenţie, cel mai bine cunoscută pentru programul său de a proteja culturile din lume prin intermediul site-urilor de patrimoniu.
Influenţa americană în cultura, ştiinţa şi educaţia din întreaga lume se confruntă cu o lovitură importantă, ca urmare a pierderii drepturilor SUA de vot în cadrul UNESCO, comentează AP. De asemenea, Washingtonul va trebui să plătească milioane de dolari pentru a-şi recâştiga vocea în cadrul UNESCO.
Statele Unite nu şi-au plătit contribuţiile în cadrul organizaţiei cu sediul la Paris de trei ani, în semn de protest faţă de decizia guvernelor lumii pentru a face Palestina un membru al UNESCO în 2011.
Suspendarea contribuţiilor americane, în valoare de 80 de milioane de dolari pe an - reprezentând 22% din bugetul total al UNESCO - a adus agenţia în pragul unei crize financiare şi a forţat-o să reducă finanţarea unor iniţiative americane, cum ar fi educaţia privind Holocaustul şi cercetarea tsunami-urilor, în ultimii doi ani.
Pe de altă parte, vestea i-a îngrijorat pe mulţi la Washington, care şi-au declarat preocuparea faţă de faptul că Statele Unite sunt pe cale de a deveni un membru lipsit de importanţă al organizaţiei, cu o voce slăbită în cadrul programelor internaţionale privind combaterea extremismului prin educaţie şi promovarea egalităţii de gen şi a libertăţii presei.
'Nu vom mai putea avea aceeaşi influenţă', a declarat Phyllis Magrab, Comisarul naţional american pentru UNESCO.
Tensiunea legată de subiectul UNESCO a determinat o noua critică a legislaţiei americane care obligă la o oprire automată a finanţării oricărei agenţii a ONU ce are drept membru Palestina.
Agenţia este, probabil, cel mai bine cunoscută pentru programul său de a proteja culturile lumii prin intermediul site-urilor de patrimoniu, care includ Statuia Libertăţii şi oraşul Timbuktu din Mali. Cu toate acestea, misiunea de bază a UNESCO, aşa cum este ea concepută de către Statele Unite - în calitate de stat cofondator al agenţiei din 1946 - este una anti-extremistă. În prezent, UNESCO abordează o serie de probleme de politică externă, cum ar fi accesul la apă curată, alfabetizarea fetiţelor, lupta pentru eradicarea sărăciei, promovarea libertăţii de exprimare şi oferirea de abilităţi de gândire creativă pentru a rezista extremismului violent.
Printre programele UNESCO deja afectate de lipsa finanţării figurează un program derulat în Irak, destinat restabilirii infrastructurii care asigură accesul la apă, sau un program de conştientizare a genocidului în Africa şi a Holocaustului. Această ultimă pierdere este deosebit de serioasă pentru SUA, în condiţiile în care conştientizarea cu privire la Holocaust a reprezentat unul dintre subiectele promovate agresiv de SUA pe ordinea de zi a agenţiei atunci când Statele Unite au revenit în cadrul UNESCO în 2002, după o pauză de 18 ani, timp în care Washingtonul s-a retras ca urmare a unor diferenţe de viziune.
Îngrijorarea faţă de situaţia de la UNESCO s-ar resimţit în cadrul Congresul SUA. 'Statele Unite nu trebuie să renunţe în mod voluntar la rolul de lider în comunitatea mondială', a declarat Keith Ellison, un democrat de Minnesota, într-un email pentru Associated Press. În contextul în care eforturile preşedintelui Barack Obama de a relua finanţarea au eşuat sau stagnat, Ellison intenţionează să introducă în Congres o legislaţie destinată anulării legilor, în opinia sa 'învechite', care au oprit automat livrarea fondurilor către agenţie din noiembrie 2011. Administraţia Obama a propus amendarea legislaţiei, în aceasta a rămas în discuţie, pe fondul recentelor eşecuri legate de bugetul Statelor Unite.
Directorul General al UNESCO, Irina Bokova, a deplâns schimbările prin care nu doar SUA sunt reduse la tăcere în cadrul UNESCO, ci şi prin care organizaţia însăşi va întâmpina probleme financiare serioase. Pe de altă parte, Bokova a declarat că acceptă realitatea politică şi că va găsi soluţii pentru ca UNESCO să îşi continue activitatea, în pofida unui buget pe 2014 în scădere cu o sumă estimată la 150 de milioane de dolari.
Potrivit AP, unii se tem că acest dezastru este doar vârful aisbergului şi îşi fac griji cu privire la consecinţele mai grave în cazul în care Palestina se alătură altor organizaţii, cum ar fi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.