General saudit pensionat vizitează Israelul pentru discuţii cu mai mulţi oficiali

Aliaţii tradiţionali ai SUA încearcă să facă front comun după prăbuşirea dominaţiei americane în Orientul Mijlociu.
Generalul saudit pensionat Anwar Eshki şi Dore Gold se salută în timpul unui eveniment în Washington în 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.07.2016

Un general saudit în retragere, având conexiuni solide în armata saudită, a călătorit în Israel, ilustrând cea mai recentă strângere a legăturilor dintre Tel Aviv şi Riad, apărută în ultimele luni.

Anwar Eshki a efectuat vizita la începutul săptămânii trecute, întâlnindu-se cu directorul general din Ministerul israelian de Externe, Dore Gold Yoav Mordechai şi cu mai mulţi membri ai Knesset-ului (Parlamentul israelian), conform unei ştiri transmise de Haaretz.

Ziarul a susţinut că vizita a fost una foarte neobişnuită, în condiţiile în care Eshki nu ar fi putut pleca în Israel fără aprobarea guvernului saudit.

Eshki şi Gold au produs vâlvă în iunie 2015, când au participat la un eveniment comun în Washington, după ce se întâlniseră de câteva ori în privat cu un an în urmă.

Dore Gold a participat la eveniment cu câteva zile înainte să preia funcţia de director general în Ministerul israelian de Externe.

Parlamentarul israelian Esawi Freige, care a organizat întâlnirea lui Eshki cu colegii săi din Knesset, a aruncat o oarecare lumină asupra vizitei generalului saudit. “Saudiţii doresc să se deschidă către Israel”, a precizat el.

“Acesta este un pas strategic al lor. Ei au declarat că doresc să continue ceea ce a început fostul preşedinte egiptean Anwar Sadat. Doresc să se apropie de Israel. Acest lucru este foarte evident”, a notat Freige.

Acesta a făcut referire la negocierile fostului preşedinte egiptean cu Israelul, care au culminat cu Tratatul de Pace dintre Egipt şi Israel în 1979 – primul astfel de tratat la acea vreme între un stat arab şi Israel.

Prăbuşirea politicii SUA în Orient lasă un gol. Iranul îl umple

Odată cu părăsirea aliaţilor tradiţionali ai SUA - în special Israelul şi Arabia Saudită - de către administraţia Obama, ascensiunea Rusiei pare de neoprit. În umbra acesteia creşte considerabil influenţa Iranului, probabil deja o putere militară nucleară, şi inamic declarat atât al Saudiţilor cât şi al Israelului.

În timpul unui interviu cu postul de televiziune Al Jazeera din Qatar în luna aprilie, Eshki a declarat că Riadul ar deschide o ambasadă în Tel Aviv dacă Israelul acceptă iniţiativa saudită. În plus, el a precizat că saudiţii nu sunt interesaţi ca Israelul să devină izolat în regiune.

În luna mai, ziarul israelian Arutz Sheva a raportat că Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golful Persic, şi anume Iordania şi Egiptul, au trimis mesaje Israelului prin diverşi emisari, inclusiv prin fostul premier britanic Tony Blair.

Aceste state au cerut Tel Aviv-ului să reia negocierile din Orientul Mijlociu pe baza unor noi termeni, care includ schimbări în iniţiativa saudită, a susţinut ziarul.

Majoritatea guvernelor arabe nu au relaţii diplomatice cu Israelul. Totuşi, unele rapoarte au indicat faptul că unele dintre aceste guverne, inclusiv cel al Arabiei Saudite, au avut relaţii secrete cu Tel Aviv.

În noiembrie 2015, Associated Press a raportat că Israelul urma să deschidă o misiune permanentă în Emiratele Arabe Unite.

În luna mai, portalul de ştiri Middle East Eye a raportat că Israelul şi unele ţări arabe, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Iordania, plănuiesc să îl răstoarne de la putere pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi să îl înlocuiască cu fostul lider al mişcării Fatah, Mohammad Dahlan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor