Israelul adoptă o lege controversată privind organizaţiile pentru drepturile omului

Parlamentul israelian a votat o lege controversată ce va complica activitatea multor organizaţii israeliene pentru drepturile omului. Criticii au denunţat legea, susţinând că ar viza grupurile pro-palestiniene.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Un purtător de cuvânt al Knesset-ului (parlamentul israelian) a confirmat marţi că Legea privind organizaţiile pentru drepturile omului a fost votată luni seară cu 57 voturi la 48.

Conform noii legislaţii, organizaţiile neguvernamentale (ONG) care primesc mai mult de jumătate din fondurile lor de la guverne sau organizaţii politice străine trebuie să raporteze principala lor sursă de venit la agenţia de stat însărcinată cu înregistrarea ONG-urilor, să publice sursa pe website-ul agenţiei şi să o menţioneze în publicaţiile relevante.

Criticii susţin că noua legislaţie vizează grupurile de stânga care militează pentru drepturile palestinienilor. Deşi legea nu se referă în mod specific la organizaţiile de stânga, ONG-urile de dreapta, precum cele care susţin ocuparea Cisiordaniei de către Israel, tind să se bazeze pe donaţii private, asupra cărora noua lege nu este aplicată.

Peace Now, un proeminent ONG care monitorizează activităţile de colonizare israeliene în teritoriile palestiniene, a susţinut că noua lege încalcă grav libertatea de exprimare şi urmăreşte să “devieze atenţia publicului israelian de la ocupaţie şi reducerea la tăcere a celor care se opun politicilor guvernamentale”.

La rândul său, organizaţia Human Rights Watch a criticat proiectul de lege, susţinând că dacă guvernul israelian este îngrijorat într-adevăr de transparenţă, “va cere ca toate ONG-urile să anunţe publicul în privinţa surselor lor de finanţare, şi nu doar cele care critică politicile guvernului”.

Premierul Benjamin Netanyahu a apărat legislaţia, susţinând că obiectivul acesteia este acela de a “preveni o situaţie absurdă în care statele străine să interfereze cu problemele interne ale Israelului prin finanţarea ONG-urilor, fără ca publicul israelian să fie conştient de acest lucru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe