Liderul opoziţiei israeliene: societatea măcinată de ură

Fostul premier israelian Ehud Barak a declarat recent că Israelul se îndreaptă spre fascism sub premierul Benjamin Netanyahu. Iar, luni, liderul opoziţiei israeliene a repetat acest mesaj.
Liderul opoziţiei israeliene, Isaac Herzog.
Liderul opoziţiei israeliene, Isaac Herzog. (Captură Foto)

Liderul opoziţiei israeliene Isaac Herzog a avertizat în ceea ce priveşte “intensificarea urii şi rasismului” din cauza incitărilor venite din partea politicienilor de aripă dreapta în Israel.

“Suntem în pragul unei revolte a urii, rasismului, întunericului şi unor viitoare crime şi asasinări din cauza urii interne covârşitoare ce există aici”, a declarat Herzog în timpul unui discurs susţinut luni într-o sesiune a blocului parlamentar Tabăra Sionistă.

“Întâlnim ură la fiecare colţ, fie că este direcţionată către femei de către rabinii militari, de evreii aşkenazi împotriva evreilor sefarzi, sau de evreii mizrahi împotriva celor aşkenazi”.

Preşedintele Partidului Muncii, Isaac Herzog, în vârstă de 55 de ani, a învinuit administraţia premierului Benjamin Netanyahu pentru susţinerea răspândirii discursului fascist în Israel.

“În acest mod sunt plantate seminţele răspândirii urii, ceea ce va duce la un război civil. Această ură este promovată cu sprijinul deplin al celor aflaţi la conducere”, a mai susţinut Herzog.

“Indiferent cine conduce această administraţie, respectivul rămâne tăcut în ceea ce priveşte răspândirea urii, fără să ia măsuri împotriva ei, fără să îi pună capăt, fără să ia măsuri împotriva liderilor urii sau fără să îi împiedice pe cei din spatele ei să primească fonduri”, a declarat liderul opoziţiei israeliene.

La începutul acestei luni, Herzog a denunţat adoptarea unei legi controversate care obligă organizaţiile neguvernamentale (ONG) israeliene să îşi dezvăluie sursele fondurilor publice străine. Măsura a fost criticată de grupurile de aripă stânga, acestea considerând că este un atac împotriva celor care critică politicile adoptate de Israel împotriva palestinienilor.

Herzog a criticat legislaţia numită “Legea Transparenţei ONG-urilor”, pentru că aceasta “simbolizează fascismul care înmugureşte, se dezvoltă şi înfloreşte în societatea israeliană”.

Criticii susţin că legislaţia vizează grupurile pentru drepturile omului care nu sunt de acord cu politicile administraţiei Netanyahu şi nu afectează ONG-urile de aripă dreapta şi care susţin colonizarea în teritoriile palestiniene ocupate.