General chinez avertizează SUA: China va recupera Taiwanul “cu orice preţ”
alte articole
Generalul chinez Li Zuocheng din Armata de Eliberare a Poporului a reiterat marţi poziţia liderului Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, cerând Statelor Unite să nu menţină legături cu Taiwanul şi susţinând că orice încercare de a proteja insula în faţa unei invazii chineze va fi combătută cu forţa militară.
“Dacă cineva doreşte să separe Taiwanul de China, armata chineză va proteja unitatea naţională cu orice preţ cu scopul de a proteja suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei”, a afirmat Li, şeful Statului Major şi membru al Comisiei Militare Centrale, după o întâlnire cu amiralul John Richardson, şeful Operaţiunilor Maritime americane, care s-a deplasat în Beijing pentru convorbiri cu lideri militari chinezi.
Mass media de stat chineză a precizat că Li “a subliniat faptul că nu va fi permisă nicio interferenţă externă în problemele interne ale Chinei, în interesele fundamentale ale Chinei şi în legătura naţională a poporului chinez”. Dar, în ciuda limbajului încordat, guvernul susţine că discuţia a fost productivă şi că Li a precizat că “interesele comune ale celor două ţări sunt mult mai mari comparativ cu contradicţiile şi disputele, astfel încât cooperarea este cea mai bună soluţie pentru ambele părţi”.
Publicaţia South China Morning Post, care a publicat citatul ameninţător privind Taiwanul, a mai susţinut că generalul Li au abordat cooperarea dintre SUA şi China şi în afara contextului Taiwanului.
“Cele două armate ar trebui să se respecte reciproc, să îşi consolideze încrederea şi comunicarea reciproce, să gestioneze în mod adecvat riscurile şi să depună eforturi pentru a transforma schimburile militare într-un factor de stabilizare a relaţiei sino-americane”, a afirmat Li.
În timpul vizitei de trei zile în China, Richardson s-a întâlnit cu oficiali militari în Beijing şi Nanjing. Vizita a avut loc la scurt timp după ce preşedintele Xi Jinping a anunţat în cadrul unui discurs de Anul Nou că regimul comunist chinez nu va mai tolera suveranitatea Taiwanului.
“Reunificarea este o evoluţie istorică şi este calea corectă. Independenţa Taiwanului este un curs advers şi este capăt de linie. Nu promitem că vom abandona utilizarea forţei”, a susţinut Xi la acea vreme.
China nu consideră Taiwanul stat suveran ci, mai degrabă, o provincie rebelă care încearcă “ilegal” să implementeze democraţia republicană. În discursul său, Xi a sugerat impunerea în Taiwan a politicii “o ţară, două sisteme”, care este prezentă în Hong Kong. Beijingul a abuzat de această politică în ultimii 2 ani pentru a manipula alegerile locale şi pentru a suprima protestele pro-democraţie, încălcând astfel agajamentul regimului comunist chinez de a respecta libertatea de care se bucură Hong Kong.
Ca răspuns la remarcile lui Xi Jinping, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a susţinut un alt discurs în care a respins categoric politica “o ţară, două sisteme” şi a cerut Chinei să abandoneze comunismul.
“Valorile democratice sunt preţuite de taiwanezi şi cerem Chinei să se îndrepte curajos către democraţie. Aceasta este singura cale prin care ei pot înţelege cu adevărat ideile şi angajamentele poporului taiwanez”, a declarat Tsai.
China trebuie “să înfrunte realitatea existenţei Republicii China (Taiwan) şi să nu nege sistemul democratic pe care l-a creat poporul Taiwanului”, a concluzionat aceasta.
China nu a răspuns direct comentariilor lui Tsai şi, în schimb, a continuat să fască presiuni asupra Taiwanului şi aliaţilor săi să permită Chinei să invadeze insula. În remarcile adresate presei luni, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a avertizat SUA şi alte ţări aliate să evite să vândă echipamente militare Taiwanului.
“China se opune cu fermitate ca vreo ţară să vândă arme Taiwanului şi se opune oricăror fel de legături între o altă ţară şi Taiwan. Cerem Statelor Unite şi ţărilor relevante să ţină cont de sensibilitatea şi gravitatea acestei probleme, cu sinceritate să respecte principiul o singură Chină ... să nu mai aibă niciun fel de legături militare cu Taiwanul şi să rezolve cu prudenţă şi în mod adecvat problemele legate de Taiwan”, a declarat Hua.
Relaţiile dintre SUA şi China sunt tensionate şi din cauza insistenţei americanilor de a promova şi proteja libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, unde regimul comunist a construit şi militarizat insule artificiale cu scopul de a-şi consolida pretenţiiile asupra întregii regiuni maritime. Pentru a face acest lucru SUA a trimis ocazional nave de luptă în apropierea insulelor artificiale precum şi avioane de spionaj sau de luptă în spaţiul aerian de deasupra canalului maritim prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.