Oficial de top al Marinei SUA ajunge în Beijing pentru a preveni amplificarea conflictului din Marea Chinei de Sud

Amiralul John Richardson, şeful Marinei SUA.
Amiralul John Richardson, şeful Marinei SUA. (Captură Foto)

În contextul tensiunilor ridicate dintre SUA şi China cu privire la Marea Chinei de Sud, un oficial de rang înalt din Marina Statelor Unite a călătorit la Beiging pentru a discuta cu omologii chinezi.

Operaţiunile desfăşurate de americani pentru promovarea libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud l-au determinat pe un comandant de rang înalt al Marinei să se întâlnească urgent cu omologul său chinez, cu scopul de a “reduce riscul”. Disputa asupra suveranităţii anumitor zone ale Mării Chinei de Sud include insulele Paracel şi Spratly. Teritoriul a fost revendicat parţial sau în întregime de numeroase ţări, inclusiv China, Vietnam, Filipine, Taiwan, Malaezia şi Brunei, potrivit Express.co.uk.

Tensiunile amplificate dintre SUA şi China l-au determinat pe amiralul John Richardson, şeful Operaţiunilor Maritime americane, să călătorească duminică în China pentru a se întâlni cu viceamiralul Shen Jinlong, comandantul Marinei chineze.

Richardson a declarat: “Un schimb de rutină de opinii este esenţial, în special în vremuri tensionate, pentru a reduce riscul şi a evita comiterea de erori”.

Conform programului de promovare a Libertăţii de Navigaţie, SUA susţine că navigarea prin Marea Chinei de Sud nu este conflictuală.

Dar regimul comunist chinez continuă să atace acţiunile Marinei SUA, susţinând că acestea sunt provocări directe.

Strategia pentru Apărare Naţională din 2018, prezentată de Departamentul Apărării american, a etichetat China ca fiind “prădătoare” şi un “concurent strategic”.

Şi cu doar peste o săptămână în urmă, Beijingul a criticat Casa Albă pentru “interferenţa sa brutală” după ce preşedintele american Donald Trump a semnat legea Asia Reassurance Iniţiative Act în ultima zi a anului trecut. Documentul încurajează “călătoriile în Taiwan ale oficialilor americani de nivel înalt”.

La începutul acestei luni, preşedintele comunist chinez Xi Jinping a susţinut un discurs în care a afirmat că 2019 va fi un an în care vor avea loc pregătiri şi exerciţii militare îmbunătăţite în China.

“Pregătirea pentru război şi luptă trebuie intensificată, pentru a asigura un răspuns eficient în cazuri de urgenţă”, a afirmat Xi Jinping.

Nu a fost menţionat un potenţial rival, dar în discursul său, susţinut în 2 ianuarie, Xi a avertizat Taiwanul să accepte că “trebuie şi va fi” unificat cu China continentală pe baza conceptului chinez “o ţară, două sisteme”.

General-locotenentul pensionat Ben Hodges a prezis o perspectivă extremă în anii următori pentru cele două puteri mondiale.

El a susţinut: “SUA are nevoie de un stâlp de susţinere european foarte puternic. Cred că în 15 ani există o mare probabilitate să ne aflăm în război cu China”.

Conflictul dintre cele două naţiuni a fost intensificat de un “război comercial” continuu care a generat neînţelegeri grave între cei doi lideri.

În iulie 2018, SUA a impus tarife la sute de categorii de produse chinezeşti. Beijingul a luat măsuri similare.