SUA şi Marea Britanie desfăşoară primul lor exerciţiu militar comun în Marea Chinei de Sud
alte articole
Statele Unite şi Marea Britanie au desfăşurat în disputata Mare a Chinei de Sud primul lor exerciţiu maritim comun de când Beijingul a construit şi militarizat acolo insule artificiale, au declarat miercuri cele două Marine. Exerciţiul a avut loc în condiţiile în care Washingtonul cere ajutorul aliaţilor pentru a menţine presiunea asupra regimului comunist chinez, potrivit Reuters.
USS McCampbell, un distrugător cu rachete ghidate al Marinei SUA, care este andocat în Japonia şi HMS Argyll, o fregată a Marinei Regale britanice, care se află într-un tur al Asiei, au desfăşurat de vinerea trecută până miercuri diverse manevre, inclusiv privind comunicaţiile, „cu scopul de a adresa priorităţile comune privind securitatea”, a precizat Marina SUA într-un comunicat de presă.
„Nu există nicio înregistrare în istoria recentă privind desfăşurarea de operaţiuni comune, în special în Marea Chinei de Sud”, a precizat un purtător de cuvânt al Marinei SUA.
Niciun astfel de exerciţiu comun nu a fost desfăşurat în regiune cel puţin începând cu 2010, a adăugat el.
Exerciţiul a avut loc după ce o altă navă britanică, HMS Albion, a navigat în august 2018 în apropierea lanţului de insule Paracel din Marea Chinei de Sud, care este revendicat de Beijing.
Era pentru prima dată când Marea Britanie provoca în mod direct controlul tot mai mare exercitat de China asupra canalului maritim strategic şi avea loc după ce SUA precizase că ar dori să vadă o participare internaţională mai mare la astfel de acţiuni. Beijingul a acuzat Londra că s-a implicat într-o „provocare”.
Distrugătorul McCampbell a navigat la începutul acestei luni în interiorul zonei de 22 km din jurul insulelor Tree, Lincoln şi Woods, în cadrul unei aşa-numite operaţiuni de promovare a „libertăţii de navigaţie”. Marina SUA a afirmat că operaţiunea a urmărit să „provoace revendicările maritime excesive” ale Partidului Comunist Chinez.
Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit insule artificiale acolo unde nu au existat niciun fel de insule, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.
Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.
Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.
În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.
Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.