Gazprom riscă să fie criticată dur pentru compromiterea exportului de gaz spre Europa (revista presei)

Compania rusă Gazprom poate fi criticată dur la o şedinţă privind livrările de gaz în perioada frigului, condusă de premierul Vladimir Putin, scrie Kommersant în ediţia de vineri.
Vladimir Putin (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.03.2012

Compania rusă Gazprom poate fi criticată dur la o şedinţă privind livrările de gaz în perioada frigului, condusă de premierul Vladimir Putin, scrie Kommersant în ediţia de vineri. Datele Ministerului Energiei confirmă că monopolul şi-a redus livrările în Europa, iar pe consumatorii ruşi i-au salvat rezervele din depozitele subterane şi producătorii independenţi de gaz, care au asigurat volumul necesar în perioadele de vârf. Gazprom aşa şi nu a reuşit să atingă nivelul extracţiilor anterior crizei.

Ministerul propune drept măsură de eficientizare a activităţii monopolului corelarea gratificaţiilor managerilor nu cu indicatorii medii ai producţiei de gaz, dar cu cei din perioadele de consum maxim, menţionează Kommersant. La reuniunea de vineri, Ministerul Energiei va critica dur Gazprom pentru incapacitatea de a asigura cu gaz pieţele internă şi externă în perioadele de vârf. Surse la curent cu raportul ministrului Serghei Şmatko afirmă că acesta va declara că Gazprom nu mai este în stare să crească producţia de o manieră adecvată, de aceea furnizorii independenţi joacă un rol din ce în ce mai mare.

În perioada frigului, Europa a solicitat până la 575,3 de milioane de metri cubi de gaz, cu 14,5% mai mult decât cererea obişnuită, în timp ce Asia centrală a redus livrările de la 85 la 81de milioane de metri cubi. Astfel, exportul spre Europa a fost compromis: în intervalul 30 ianuarie - 17 februarie nu a fost livrat un volum de 1,4 miliarde de metri cubi de gaz. Cel mai problematic a fost exportul prin Ucraina (minus 1,16 miliarde de metri cubi). La începutul lunii februarie, Europa cerea 560-570 de milioane de metri cubi de gaz rusesc, dar primea nu mai mult de 420-430 de milioane.

Drept rezultat, Ministerul Energiei propune susţinerea mai activă a producătorilor independenţi de gaz, ca punct de sprijin şi de creştere a domeniului, inclusiv pe seama unui acces neîngrădit la gazoductele Gazprom. În paralel, ministerul vrea un control sporit asupra monopolului, care nu face faţă aşteptărilor. Şmatko vrea să-i ceară lui Putin să dea ministerului său împuternicirea de a elabora un program de investiţii cu Gazprom şi de a controla executarea acestuia.

Companiei Gazprom îi vine cel mai greu să facă prognoza meteo în Europa, titrează Vedomosti. Mai dificil decât să încheie acorduri cu clienţii sau să lupte cu concurenţa este să estimeze cum va fi vremea. Aceasta influenţează cererea într-o mai mare măsură decât starea economiei Uniunii Europene şi politica de marketing, justifică managerii concernului.

Dmitri Medvedev luptă din nou cu fenomenul corupţiei, mai scriu ziarele moscovite de vineri. Potrivit Rossiiskaia Gazeta, el afirmat că tema combaterii corupţiei va fi una din principalele în activitatea grupului de lucru 'Guvernul deschis'. Medvedev a propus cinci direcţii de luptă cu corupţia, notează şi Komsomolksaia Pravda: reducerea implicării statului în economie, combaterea aşa-numitei corupţii mari, măsuri pentru diminuarea corupţiei la licitaţiile publice, reducerea corupţiei sociale precum şi consolidarea controlului public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor