În trimestrul doi, preţul la gazele naturale livrate Moldovei de către "Gazprom" va fi cu 3-4 USD mai mic

Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
21.03.2012

În trimestrul II al anului curent, preţul la gazele naturale livrate Republicii Moldova de către Concernul rus "Gazprom" va fi cu 3-4 dolari mai mic comparativ cu primul trimestru şi va constitui 385 USD pentru o mie de metri cubi. Anunţul a fost făcut, astăzi, după şedinţa Guvernului, de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Lazăr a menţionat că, pe 28 martie a.c., la Moscova, va avea loc şedinţa Consiliului de administrare al "Moldova-Gaz", în cadrul căreia va fi semnată o anexă prin care contractul privind livrarea gazelor pentru Moldova va fi prelungit pentru încă trei luni, relatează moldpres.

Potrivit lui Lazăr, acest fapt va da garanţia ca timp de trei luni consumatorii vor fi asiguraţi cu gaze naturale, iar între timp va exista un regim de comunicare în două direcţii. Astfel, în plan politic a fost luată decizia de a semna un acord între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind colaborarea în complexul energetic. Totodată, "la nivel operaţional, responsabilii de la "Moldova-Gaz" şi de la "Gazprom" vor continua negocierile vizavi de condiţiile de livrare a gazelor naturale pe termen mediu, care, presupun, va fi pentru o perioadă de trei ani", a specificat vicepremierul.

Lazăr mai crede că, în aceste trei luni, chiar dacă nu vor fi finalizate procedurile pentru semnarea acordului interguvernamental, cel puţin va fi elaborată o foaie de parcurs pentru acţiunile de viitor.

Lazăr a mai subliniat că noul contract nu va fi semnat până când nu va fi claritate în ceea ce priveşte asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. "Nu este normală situaţia când datoriile se formează la balanţa operatorului naţional "Moldova-Gaz", iar banii achitaţi de consumatorii din regiunea transnistreană se acumulează în conturile de la Tiraspol", a adăugat Lazăr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor