Speranţele Gazprom, 'suflate de vânt': Germania înlocuieşte energia nucleară cu cea eoliană
Speranţele monopolului rus Gazprom cu privire la creşterea consumului de gaz în Europa, ca urmare a închiderii de centrale nucleare după accidentul de la centrala niponă 'Fukushima', s-ar putea spulbera. Reprezentanţii Gazprom estimau că în următorii 10 ani potenţialul deficit de gaz din Europa s-ar putea ridica la circa 300-400 miliarde de metri cubi, însă Germania intenţionează să înlocuiască energetica sa nucleară prin orice altceva numai nu prin gaz rusesc, preferând să cheltuie circa 200 de miliarde de euro pe centrale eoliene, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Cancelarul federal al Germaniei planifică să dezvolte o vastă reţea eoliană offshore, a cărei suprafaţă totală va depăşi de şase ori suprafaţa New York-ului, iar lungimea liniilor de transmisie electrică se va întinde cât de la Londra la Bagdad. Costurile proiectului sunt estimate la 200 de miliarde de euro sau 8% din Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei pe anul 2011.
Necesitatea creării unei reţele eoliene atât de mare este condiţionată de intenţiile Germaniei de a renunţa la utilizarea a 17 reactoare nucleare, care produc o cincime din energia electrică a ţării. 'Dacă Germania va realiza cu succes acest proiect, ea va putea deveni un exemplu pentru alte ţări. Dacă acest lucru nu va reuşi, acest lucru va fi o catastrofă pentru politicieni, societate şi economia Germaniei', este de părere analista Claudia Kemfert de la Institutul German de Cercetare Economică (DIW).
La prima vedere, renunţarea la energetica nucleară pare în avantajul Rusiei, care îşi alimentează bugetul în mare parte din veniturile provenite din exportul de hidrocarburi. Anul trecut, atât premierul Vladimir Putin, cât şi preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, au vorbit despre posibilitatea construirii de noi tronsoane de la gazoductul deja existent Nord Stream, precizând că acest lucru va depinde de cererea la gaz din Europa.
Experţi ruşi văd mai multe scenarii posibile pentru dezvoltarea energeticii europene. Directorul Institutului pentru Energetică Naţională, Serghei Pravosudov, este de părere că, după ce şi-a anunţat decizia de a renunţa în totalitate la energetica nucleară până în 2022, Germania s-a pus într-o situaţie destul de dificilă. 'Acest lucru se referă la cel mai bogat şi mai industrializat land german, Bavaria, unde centralele nucleare asigură circa 60 la sută din balanţa energetică. La ora actuală, sursele alternative de energie sunt foarte slab dezvoltate în Bavaria: parcurile eoliene sunt amplasate în special în nordul ţării, iar în timpul transportării de energie spre sud se înregistrează pierderi uriaşe, ceea ce face proiectul eolian ineficient. De aceea, este necesară elaborarea de tehnologii pentru păstrarea energiei electrice, lucru care nu reuşeşte deocamdată la scară mai mare', subliniază Pravosudov.
Dimpotrivă, analistul Mihail Krutihin are o atitudine mai optimistă cu privire la resursele eoliene. 'Cel puţin jumătate din proiectul declarat de Germania este realizabil, iar în cel mai bun caz programul va fi realizat în totalitate. Astfel, speranţele Gazprom de a înlocui prin gazul său capacităţile centralelor nucleare germane sunt destul de incerte. Germania se va strădui să le înlocuiască prin energia vântului, prin cărbune, prin orice altceva numai nu prin gaz rusesc', este convins Krutihin.
La rândul său, expertul Andrei Pravdin precizează că proiectul german presupune achiziţionarea a circa 5.000 de turbine eoliene. 'Există deja turbine cu o capacitate de până la 6 MWt şi există proiecte de turbine care vor permite generarea unei energii de până la 1 GWt. Ţinând cont de faptul că proiectul eolian al Germaniei va fi de perspectivă îndelungată, nu este exclus ca în stadiul final să fie utilizate turbine eoliene de nouă generaţie, cu o capacitate mult mai mare'.
Potrivit lui Pravdin, astăzi este destul de greu de estimat care va fi capacitatea totală a proiectului eolian. 'Este puţin probabil ca el să aibă o capacitate mai mică de 30 de GWt, fapt care îi va permite Germaniei cel puţin să înlocuiască energia care înainte era produsă de centralele nucleare ale ţării. Însă, dacă eolienele vor produce mai mult, atunci energia vântului ar putea înlocui nu doar centralele nucleare, ci deveni o alternativă şi la alţi combustibili, inclusiv la gazul rusesc', atenţionează expertul.
Dacă realizarea proiectului eolian german va fi un succes, experienţa ar putea fi preluată de alte ţări europene, dar şi de China. Tocmai aceste pieţe sunt la ora actuală unele cheie pentru combustibilii ruşi. Astfel, în perspectivă cererea de resurse energetice din Rusia ar putea scădea substanţial, prognozează Pravdin, citat de Nezavisimaia Gazeta.